Island: Hundrevis evakuert etter vulkanutbrudd

Vulkan under isbreen Eyjafjallajøkull våknet til liv rett etter midnatt.

UTBRUDD: Det er ikke solen, det er vulkanen under breen Eyjafjallajøkull som har utbrudd. (Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP)
UTBRUDD: Det er ikke solen, det er vulkanen under breen Eyjafjallajøkull som har utbrudd. (Foto: HALLDOR KOLBEINS/AFP)

Islandske myndigheter innførte søndag unntakstilstand etter et vulkanutbrudd sør i landet. Mellom 500 og 600 er evakuert fra sine hjem.

Stor sprekk i isen

Vulkanen under isbreen Eyjafjallajøkull, som ligger omtrent 120 kilometer øst for Reykjavik, våknet til liv rett etter midnatt søndag. Etter at geologer hadde fløyet over breen i helikopter, kunne de konstatere at utbruddet hadde skapt en 500 meter lang sprekk i isen. Myndighetene startet umiddelbart evakueringen av tre bygder ved breen.

– Vi tror ikke noen er i fare, men vi evakuerer mellom 500 og 600 mennesker fra området, sier Sigurgeir Gudmundsson i myndighetenes kriseberedskapsgruppe.

Fare for oversvømmelse

Grunnen til evakueringen skal være frykten for at utbruddet skal smelte breis og oversvømme de nærliggende husene. Ifølge myndighetene er det fortsatt ingen tegn til dette, men de ber uansett lokalbefolkningen holde øye med utviklingen.

Hovedveien i området er nå stengt, ifølge den islandske rikskringkastingen RUV. I tillegg er all flytrafikken til og over øyriket innstilt eller omdirigert.

Sjeldent utbrudd

Forrige utbrudd i vulkanen under Eyjafjallajøkull var helt tilbake i 1823. Vulkansk aktivitet og jordskjelv er imidlertid en del av hverdagen for islendingene. Deres mest kjente vulkan, Hekla, hadde utbrudd senest i 2000. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2