Nord-Koreas leder Kim Jong Il besøker en fabrikk i landets hovedstad. Helsen skal være skrantende, noe som ikke vises så lett på bildene som er offentliggjort av det statskontrollerte nyhetsbyrået KCNA 10. februar. (Foto: KCNA/REUTERS)
Tirsdag feirer Kim Jong Il 68 år. Men formen til Nord Koreas ubestridte dilatator er skrantende skal man tro nabolandets etterretningstjeneste, skriver nyhetsbyrået AP. Allerede igår ble diktatoren feiret med blant annet med oppvisning i synkronsvømming.

– Deprimert og kronisk syk, er ord som brukes om 68-åringen som fortsatt nekter å gi seg i forsøket på å gjøre Nord-Korea til en atommakt.

Ifølge kildene i Sør-Korea tyr diktatoren til alternative, sjeldne og dyre medisiner som galleblære fra bjørn og elfenben fra neshorn. Diktatoren har også sendt sine folk til Kina på handletur. Ifølge etterretningskildene, som ønsker å være anonyme, la de igjen 610.000 dollar under handleturen i landet.

Nyredialyse

Men til tross for de mange rapportene om en deprimert og syk leder, strømmer nyhetsmeldingene ut fra kommuniststatens eget nyhetsbyrå om en oppegående og aktiv leder.

På bilder kan man se det som angivelig er Kim Jong Il som overværer byggingen av et nytt hotell, besøker en gruve og ser på en danseoppvisning.

Kim Jong Il besøker en vinalon-fabrikk i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang 8. februar. Medarbeiderne er også kledt i den tradisjonelle statsparkasen. (Foto: KCNA/REUTERS)
På bildene som er distribuert av landets statlige nyhetsbyrå ser man statslederen aktiv og smilende iført en stor parkasjakke sammen med sine medarbeidere.

Men til tross for bildene av den smilende lederen er situasjonen en helt annen ifølge Cheong Seong-chang, senioranalytiker i det private Sejong-Instituttet i Seoul.

Kim gjennomgår dialyse av nyrene som muligens kan være en følge av langvarig konsum av store mengder alkohol. Statslederen skal ha en forkjærlighet for whiskey fra landet han angivelig hater, USA.

I fjor sommer kom det også meldinger om at diktatoren hadde fått kreft.

Skjevt smil tyder på slag

Helsesituasjonen til Kim Jong Il behandles som en statshemmelighet i Nord Korea. Men iflølge amerikanske og sørkoreanske myndigheter har ikke lederen vært i form etter at han led av et slag i august 2008. Statslederens skjeve smil på bildene som er offentliggjort, skal være et bevis på dette.

Det siste året har Nord-Korea hisset på seg både USA og nabolandet Sør-Korea som følge av forsøkene på å utvikle atomvåpen.

FEIRET LEDEREN: Nordkoreanske synkronsvømmere feiret diktator Kim Jong Ils 68-årsdag under en oppvisning i hovedstaden Pyongyang. (Foto: KCNA/REUTERS)

Siden nyttår har det vært en rekke dramatiske situasjoner utenfor kysten i grenseområdet hvor landene har avfyrt artillerigranater mot hverandre.

LES OGSÅ: Slik er «nye» Nord-Korea

Landene er fortsatt krig

Det spekuleres i om ledelsen i Nord-Korea forsøker å presse fram en fredsavtale med nabolandet i sør. Da krigshandlingene under Korea-krigen stilnet 27. juli 1953 i form av en våpenhvile, ble det aldri undertegnet noen fredsavtale.

Grunnen er at Nord-Korea mener at delelinjen på den 38. breddegrad går for langt sør, og at de har krav på deler av terrortoriet Sør-Korea kontrollerer. Med andre ord er landene teknisk sett fortsatt i krig med hverandre.

Samtidig som Kim Jong Il terger på seg veste er sult er et enormt problem for de fleste av landets 24 millioner innbyggere.

Internasjonale sanksjoner sørger for at landet ikke får tilstrekkelige forsyninger så lenge Kim Jong Il nekter å gi opp sitt forsøk på å skaffe seg atomvåpen. Kim Jong-Il har styrt Nord-Korea som han overtok ledelsen for etter sin far Kim Il-sung i 1994.

PROPAGANDABYER: En landsby i Kaepoong i Nord-Korea sett fra den sørlige siden av den demilitariserte sonen rundt 50 kilometer fra Seoul. Mange av grensebyene på den nordkoreanske siden skal være rene propagandabyer som skal gi et godt inntrykk på vesten. (Foto: JO YONG-HAK/REUTERS)