Støtten er gitt til det britiske datterselskapet Hammerfest Strøm UK, og skal brukes til å bygge og teste ut turbinen HS1000. Den bygger på en prototype som ble installert i Kvalsundet ved Hammerfest i 2003, og som da var verdens første turbin som ved hjelp av tidevannets bevegelser produserte elektrisitet.

HS1000

Skal hente 100 millioner

- Vi setter pris på at Carbon Trust vil bistå oss i den kommersielle utviklingen av den aktuelle turbin. Vi har til hensikt å hente inn ytterligere 100 millioner kroner for videre utvikling av selskapet, skriver direktør Stein Atle Andersen i Hammerfest Strøm i en pressemelding.

Samarbeider med store aktører

Hammerfest Strøm UK har som forretningsmessig mål å levere ferdige tidevannskraftverk til det britiske og irske energimarkedet. De har innledet et samarbeid med ScottishPower Renewables, som er en del av verdens største vindenergiselskap Iberdrola.

Demonstrasjonspark for tidevannskraft

Hammerfest Strøm UK forventer å sette den nye turbinen ved Orkenøyene i drift i løpet av 2011, og vil også ta del i arbeidet med å utvikle en demonstrasjonspark for tidevannskraft ved Sound of Islay.