Finanstilsynet, som nylig skiftet navn fra Kredittilsynet, skriver i en rapport til Finansdepartementet at det jobber med tiltak som har som mål å påvirke bankenes utlån til boligformål.

De nye retningslinjene skal sikre «forsvarlig utlånspraksis for lån til boligformål», ifølge rapporten.

For lett å få lån

«Norge har igjen sterkt stigende boligpriser og långiverne fullfinansierer i større grad kundens kjøp», heter det videre i rapporten.

Finanstilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo sier til Dagens Næringsliv at det er for lett å få lån til bolig i dag. Han vil hindre en reprise av utviklingen som herjet på boligmarkedet i 2008. Høsten 2008 grep en kollektiv frykt seg blant folket og skremte dem fra boligmarkedet. Renten hadde samtidig passert 7 prosent og var på vei oppover, i tillegg til at finanskrisen begynte å slå inn.

LES OGSÅ: Dyrere boliger i januar

Sårbar situasjon

– Veldig mange følte åpenbart at en var i en sårbar situasjon. Nå har vi igjen en situasjon hvor boligprisene stiger betydelig. De tallene som ble offentliggjort mandag, viser at boligprisene er 13 prosent høyere enn for ett år siden, og husholdningenes gjeld øker med rundt 7 prosent. Så det er grunn til å forsøke å bremse dette litt, sier Aamo.

De nye retningslinjene for bankenes utlånspraksis vil legges fram av tilsynet i et rundskriv i begynnelsen av mars. (©NTB)