Tidligere har privatpersoner vært avhengige av å bruke megler, advokat eller bank for å få tilgang på Norges største og viktigste boligmarked, nettportalen finn.no. Det er det slutt på.

Fra 1. januar er nettportalene pålagt å gi alle mulighet til å annonsere boligen på nett.

Les også: Slik kan du selge boligen uten megler

– Enkelt å bruke finn.no

Christian Lien er av de første privatpersonene som benytter seg av nettannonseringen. Rett over nyttår la han ut sin 17 kvadratmeter store studioleilighet til salgs på nettet.

Han synes det var en smal sak å lage nettannonsen.

– Jeg har skjønt at skal man fotografere en leilighet, må man bruke vidvinkel, sier Lien som til daglig jobber med forsikring av skip og båter.

På en uke fikk han 1200 klikk på nettannonsen og er svært godt fornøyd

– Jeg synes at min annonse er like fin som de dyre annonsene til eiendomsmeklerne, sier Lien med dårlig skjult stolthet i stemmen.

– Usmakelige meklerhonorar

Meglerne hauser opp prisene helt unødvendig, mener Lien. Da han la ut boligannonsen på nettet, ble han kontaktet av en megler som tilbød seg å selge den for ham. Megleren skulle ha 60.000 kroner og det var bare honoraret. I tillegg kom alle andre kostnader som et boligsalg medfører som takst, annonsering og visning. Lien er rystet.

– Hvorfor skal de ha 60.000 kroner bare for å si god dag til deg? Meglerne trenger et spark i leggen for å redusere kostnadene, mener han.

Billigere boliger

Og det er nettopp billigere boliger Forbrukerrådet håper blir en av konsekvensene når privatpersoner endelig får tilgang til landets viktigste boligmarked.

– Vi håper det blir lavere transaksjonskostnader, at det blir billigere å omsette boliger og gir folk mulighet til å spare penger, sier Benedicte Mælan i Forbrukerrådet.

Bruk profesjonelle i sluttfasen

Det er absolutt penger å spare. Klargjøring av boligen, fotografering, annonsering og visning er noe av det som en privatperson helt fint kan gjøre selv, sier Mælan. Men Forbrukerrådet tror at noe papirarbeid i sluttfasen bør overlates til profesjonelle aktører. Da kan du bruke en megler eller en advokat som ofte er et rimeligere alternativ.

I tillegg råder Mælan folk til å få en profesjonell takst på boligen og helst også en tilstandsrapport.

– Takst er en verdivurdering mens en tilstandsrapport er en grundigere vurdering av salgsobjektet, påpeker Mælan.

Skriftlig budrunde

Også budrunden kan du vurdere å sette bort til en megler. Hvis du allikevel velger å gjøre det selv, er rådet at alle bud er skriftlige.

Men for Christian er ikke dette så aktuelt

– Jeg er ikke interessert i en hard budrunde for å tyne de siste kronene ut av kjøperen. Får jeg takst er jeg fornøyd, sier han med et smil.