Til nå har nettmarkeder som Finn.no vært stengt for de som vil selge sin egen bolig. Bare eiendomsmeglere eller advokater med meglerbevilgning har har kunnet selge boliger der.

Men fra 1. januar 2010 kan du selv selge boligen på nett. Det bestemte Fornyings- og administrasjonsdepartementet i september.

Dette gjør du:

Det er fullt mulig å gjennomføre ditt eget boligsalg, men det er litt du må sette deg inn i:

Klikk her for å se hvordan du skal gå frem når du skal selge selv.

– Vi vil gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen. Dette vil kunne føre til større konkurranse og lavere priser, noe som er til fordel både for selgere og kjøpere, sa Heidi Grande Røys som da var fornyings- og administrasjonsminister.

– Positivt

Forbrukerrådet er svært positive til at nettmarkedet nå åpnes for private annonsører.

– Sjansene for å få en høy pris for boligen din, øker jo ved at du når flere potensielle kjøpere. Konkurransen øker og det er en fordel både for selger og kjøper, sier førstekonsulent i Forbrukerrådet, Ingebjørg Kiil.

Les også: Her får du best boliglån

Huseiernes landsforbund er også positive, men tar sine forbehold.

– For de med dokumentskrekk er boligsalg på egenhånd ikke å anbefale. Du skal være svært kompetent og må innhente mange opplysninger selv, sier advokat Anders Leisner i Huseiernes landsforbund.

Skeptiske meglere

– Dette er risikosport. Vi vil anbefale at man bruker megler. Meglerens viktigste oppgave er å innhente, kontrollere og videreformidle informasjon. Det er mange opplysninger man skal skaffe og formidle videre til kjøper. Og det er viktig at man får med seg alt. Om man ikke gjør det kan det fort koste mer enn de pengene man sparer på å gjøre alt selv, sier informasjonsjef i Norges eiendomsmeglerforbund, Roger Nyborg.

Han mener både budrunde og oppgjør kan bli for mye å håndtere for en privatperson.

– Det er en grunn til at eiendomsmeglerutdannelsen varer i tre år, sier Nyborg.