Fra 1. januar kan du legge ut din egen boligannonse på nettportaler som Finn.no uten å gå via en eiendomsmegler. Formålet er å øke konkurransen med meglere og advokater some tidligere har hatt enerett til slike annonser.

Tvunget til å bruke megler

Nettportalene har tidligere nektet å la privatpersoner legge ut boligannonser, og stilt krav om at en går via en megler eller advokat.

– Det har hele tiden vært lovlig å selge boligen selv, men flere har blitt tvunget til å bruke megler for å kunne annonsere på de store nettportalene, sier seksjonsleder i Konkurransetilsynet, Eivind Stage til tv2nyhetene.no.

Billigere å selge bolig

Med den nye ordningen vil forbrukere få større valgfrihet og mulighet for lavere kostnader i forbindelse med boligsalg.

– Nå når det åpnes opp for at private selv kan annonsere på de store nettportalene vil det føre til økt konkurranse mot eiendomsmeglere og advokater, sier Stage.

– Dette gir økt valgfrihet for forbrukerne, slik at de kan velge om de vil bruke melger eller gjøre salgsjobben selv.

Etterspurt i mange år

Muligheten for privatpersoner til å annonsere sin egen bolig på nettportalene, har vært etterspurt i mange år. Konkurransetilsynet har støttet dette synet, men først nå har Fornyings- og administrasjonsdepartementet gått med på løsningen.

Fra 1. januar 2010 blir nettportalene pålagt å gi alle tilgang til boligannonsering på vilkår som er ikke-diskriminerende.

Tror kjøperne vil være skeptiske

Leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, Christian Dreyer, tror ikke den nye ordningen vil gi store utslag i forhold til folks bruk av eiendomsmegler ved boligsalg.

– Jeg tror det blir relativt få som kommer til å få nytte av dette, sier han til tv2nyhetene.no.

– De aller fleste kjøperne vil være skeptiske til å kjøpe privat fordi en privat boligselger ikke er underlagt samme opplysningsplikt som en eiendomsmegler, avslutter Dreyer.