Boka «Ikke bare mamma» er en intervju-bok hvor vi møter 10 kvinner som ble mødre i ung alder. Mens den gjennomsnittelige førstegangsfødende i Norge er 28 år, var disse kvinnene mellom 18 og 23 da de fikk barn for første gang.

Kine Bugge, som ble mor som 19-åring, Line Konstali og Kåre Willoch var gjester i God morgen Norge onsdag.

– Tidlig å bli mor som 23-åring

konstali (Foto: Privat)
Forfatter Line Konstali var selv 23 år da hun og mannen ble foreldre for første gang. Mange reagerte negativt på at de giftet seg tidlig i 20-årene. Da de fikk barn fikk de igjen negative reaksjoner fra mange som mente at det fikk være grenser for ufornuft.

– I vår generasjon er vi vant til å høre at «du kan klare alt». Men når man blir gravid i ung alder, får vi høre at «dette klarer du ikke», forteller Konstali.

– Abort er ikke alltid selvbestemt

I boka understreker Line Konstali at hun ikke er imot selvbestemt abort. Men forfatteren tror at mange av de unge gravide som tar abort, ikke egentlig ønsker det. Det er et stort press fra omgivelsene om å ta abort. Dette gikk opp for henne da en venninne av henne ble gravid og tok abort. Både kjæresten og familien var lettet over aborten, men for venninnen var det en vond opplevelse og hun ble deprimert i etterkant.

– For første gang fikk jeg øynene opp for en ny tankegang - er egentlig abort selvbestemt? Min venninne var overhodet ikke en sterk kvinne som tok et selvstendig valg, men rett og slett et offer, skriver Konstali i boka.

– Unge mødre er tøffe!

I forbindelse med boka har Konstali intervjuet 10 unge mødre. De forteller om gleder og utfordringer ved å være mor - og om fordommer og baksnakking, fordi de er unge mødre. Mange føler seg også ensomme, fordi de vokser fra sine gjevnaldrende. Da er chattesidene på nettet til god hjelp. Det var på disse sidene forfatteren kom i kontakt med intervjuobjekter til boka.

– Alle jeg spurte var kjempepositive til å fortelle om livet som ung mor i boka mi. Bare en sa nei. Dette er sterke og tøffe kvinner som har stått imot press og fordommer, forteller Line Konstali.

Forfatter Line Konstali stilte til nettprat etter innslaget. Se hva hun svarte her!