Hver fjerde kommune vil kutte i sykehjem

Hver fjerde norske kommune planlegger å redusere antall sykehjemsplasser fram mot 2015, viser rapport.

(Illustrasjonsfoto)
 (Foto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto) (Foto: Scanpix)

Ifølge rapporten «Framtidas omsorgsbilde» som Senter for omsorgsforskning – Sør har laget for Helse- og omsorgsdepartementet, planlegger 24 prosent av kommunene å kutte i antall sykehjemsplasser fram mot 2015.

Bil bygge omsorgsboliger

Samtidig planlegger 13 prosent av kommunene å øke antall sykehjemsplasser vesentlig. Trenden ser videre ut til å bli at kommunene heller vil bygge omsorgsboliger. 68 prosent av kommunene har planer om å bygge vesentlig flere omsorgsboliger enn de har i dag.

– Det ligger sjelden eksplisitte økonomiske vurderinger bak dette, men det legges vekt på at omsorgsboliger er vesentlig billigere enn institusjonsomsorgen, sier høyskoledosent Einar Vetvik ved Diakonhjemmet Høgskole til Dagsavisen.

Frykter at behovet er undervurdert

Han har sammen med Per Gunnar Disch ved Høgskolen i Telemark laget rapporten. Vetvik påpeker at mange eldre ønsker å bo og bli pleiet hjemme.

– Men mange vil også foretrekke, og trenge, en sykehjemsplass når de blir veldig skrøpelige. Vi er redd for at behovet for institusjonsplasser er undervurdert og at dette gjør at terskelen for å få en sykehjemsplass blir for høy, sier Vetvik.

I motsetning til på sykehjem, må eldre i omsorgsboliger i stor grad klare seg selv.

KS-leder Halvdan Skard er imidlertid ikke bekymret. Han tror omsorgsboliger kan være fleksible nok til å bygges ut og gi omsorg døgnet rundt, slik at de til forveksling blir like sykehjem. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2