– Vi vil hedre våre drepte barn og fokusere på barns rettssikkerhet. Det sier Ada Sofie Austegard.

Ada Sofie Austegard ligger i hardtrening. Sammen med 10 andre kvinner, deriblant Cecilie Skog, skal hun i mai ut på en 23 dagers ekspedisjon over Grønlandsisen.

– Jeg har aldri trent aktivt. Men dette skal jeg klare. Og jeg er motivert, sier Austegard.

19 mai neste år er det ti år siden Stine Sofie ble funnet brutalt drept på Baneheia i Kristiansand. 10 mai ville Stine Sofie fylt 18 år.

Vil være nær datteren

– Navnet til stiftelsen og Stine Sofie vil stå på skituppen. Så da vil jeg se hennes navn hele tida. Da blir det meg og Stine sammen. Jeg vil føle meg mer nær henne.

Siden drapet på datteren har Ada Sofie Austegard jobbet for å øke barns rettigheter gjennom "Stine Sofies Stiftelse".

– Dette blir min måte å lande på. Jeg har hatt et ekstremt høyt aktivitetsnivå i 10 år. Nå blir det en hel måned uten telefon og internett. Hele dagen skal jeg gå alene og kjenne på nærheten til datteren min. Mens på kveldstid skal jeg dele opplevelsen med gode venninner.

Vil forebygge drap

Med seg på ekspedisjonen har hun blant annet Elin Hoksmo Fossum. I desember er det ti år siden hennes da 15 måneder gamle sønn ble drept. Saken ble henlagt av politiet.

– Jeg går også for å hedre min sønn Niklas som jeg mener ble sviktet av rettsstaten Norge. Dersom det hadde vært dødsstedsundersøkelse den gang ville saken vår vært oppklart.

Begge to venninne er klare på at målet med ekspedisjonen er å øke fokus på barns rettssikkerhet.

– Både Elin og jeg vet at vi ikke kan gjør noe mer for de barna som er døde og begravde. Men vi kan kanskje gjøre noe mer for de barna som lider i dag. Det er jo vårt største ønske at ingen skal oppleve det vi opplevde. Men vi håper vi kan være med å bidra til å forebygge, sier Austegard.