Tommy Fredvang (27) har blitt en populær «X Factor»-deltaker. I tillegg til en sangstemme utenom det vanlige, har 27-åringen en ganske spesiell jobb.

- Jeg jobber i Gramo som musikktorpedo, ler Tommy til tv2underholdning.

Musikernes rettigheter

Men bak spøken ligger også alvor. Tommys arbeidsoppgave er å reise rundt i Norge for å sjekke at restauranter, diskoteker og andre bedrifter betaler for å spille musikk i lokalene.

Han er opptatt av at komponister og musikere får sin del av kaka når musikken deres brukes for at andre skal tjene penger.

- Hvis du slår av musikken på et diskotek, går omsetningen rett ned. De som spiller musikk i næringslivsvirksomhet, tjener penger på andres arbeid, sier Tommy.

«Undercover»-agent

Noen næringsvirksomheter hevder at de ikke spiller musikk. Gramo sender da ut Tommy som «undercover»-agent for å bekrefte at dette stemmer.

- Jeg får lister over forskjellige steder i forskjellige byer, og besøker alle som sier de ikke spiller musikk. Hvis de faktisk spiller musikk, må jeg ta en prat med daglig leder. Det er litt detektivarbeid - jeg syns det er gøy, sier Tommy.

Ny uke - ny låt

I forrige «X Factor»-runde sang Tommy den gamle Mods-låta «Me to går alltid aleina» (se fremføringen i videovinduet nedenfor). Denne fredagen prøver han seg på «Use Somebody» av Kings Of Leon.

Se «X Factor» fredager klokken 20.00 på TV 2!

Les mer om «X Factor» her!