Greenpeace-aktivistene slipper straff

Politifolk fjernet aktivistene fra et kullanlegg på Svalbard.

Aktivister fra Greenpeace under fredagens okkupasjon av  lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard i protest mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard. Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull, som skal til et portugisisk kullkraftverk. (Foto: Christian Aslund, Greenpeace/Scanpix)
Aktivister fra Greenpeace under fredagens okkupasjon av lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard i protest mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard. Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull, som skal til et portugisisk kullkraftverk. (Foto: Christian Aslund, Greenpeace/Scanpix)

Politiet var lørdag morgen på stedet for å få aksjonistene bort fra stedet. De gjentok først anmodningen om å fjerne seg frivillig.

Fem aksjonister fra Greenpeace hadde plassert seg på ulike nøkkelpunkter på lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard.

Se Greenpeaces egen video av aksjonen her:

Politiet aksjonerte

Da aktivistene ikke gjorde tegn til å etterfølge anmodningen, gikk politiet til verks. Politiet klatret opp for å fysisk hente ned demonstrantene.

– Det hele gikk rolig og greit for seg, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NTB.

Gemyttlig stemning

Stemningen mellom politi og aksjonister skal ha vært gemyttlig.

– De skjønte hva vårt oppdrag er, og vi forstår hva de ønsker å formidle. Men dette er en ulovlig demonstrasjon, og de som valgte å bli, risikerte å bli pågrepet, sier assisterende sysselmann Lars Fause.

Slipper bøter

Greenpeace-aksjonistene som blokkerte kullanlegget på Svalbard får ingen straffereaksjon.

Aksjonistene ønsket å sette søkelys på norsk kulleksport. Håpet er å hindre planene om å åpne en ny kullgruve på Svalbard.

- Vi har kun fått en anmodning fra Store Norske om å få fjernet aksjonistene, og de forlot stedet frivillig. Dermed har vi bestemt at det ikke blir noen straffereaksjon, sier assisterende sysselmann Lars Fause til NTB.

- Vi hadde ingen sjanse

Greenpeace opplyste lørdag at de ikke hadde noen planer om å trekke seg tilbake. Da politifolkene kom, ombestemte de seg.

- Vi hadde ikke så stor sjanse. Sysselmannen hadde det nødvendige utstyret for å få folk ned fra kranene. Det eneste vi kunne ha skapt ved å ikke etterfølge kravene var en potensielt farlig situasjon. Farlige situasjoner ønsker vi å unngå for enhver pris, sier aksjonsleder i Greenpeace Martin Norman til Svalbardposten. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2