I går besøkte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, Jan Mayen for å starte prosessen mot en eventuell oljeleting i området.

- Jeg er her for å se hva Jan Mayen faktisk er, når vi nå skal ha en åpningsprosess, sier Riis-Johanesen til TV 2 Nyhetene.

LIten tro prosjektet

Jan Mayen ligger langt utenfor alfarvei. Der er værhardt og utilgjengelig, og det finnes ingen havn på øya. I tillegg har Jan Mayen en aktiv vulkan som hadde sitt hittil siste utbrudd i 1985.

Alt dette gjørt at selv direktøren ved Oljedirektoratet, Bente Nyland, er skeptisk til prosjektet.

IKKE ALLE ER ENIG MED DETTE: Analytiker vil ha olje- og gassleting ved Jan Mayen

- Jeg tror dette er «ekstrem-leting». Vi befinner oss i et område hvor vi har veldig liten kontroll, og det er dyrt å operere i denne typen farvann, forteller hun.

Så det er stor sannsynlighet for at det ikke blir noe av oljeleting i området?

- Det er ikke min jobb å kommentere, svarer direktøren.

- Vil ikke lønne seg

Oljeministeren var på Jan Mayen med en meget stor delegasjon fra flere departementer, miljøorganisasjonene tviler på at det noensinne blir oljeutvinning i området.

- Jeg tror ikke oljeindustrien selv engang har tro på at det blir petroleumsvirksomhet på Jan Mayen. Og om det skulle være sånn at det er olje her, noe som er lite sannsynlig, så er det enda mindre sannsynlig at det blir lønnsomt å drive ut den olja, tror Marius Holm, nestleder i Bellona.