I seks år har politiet på Østlandet hatt helikopter. Helikopteret har spilt en avgjørende rolle i en rekke saker, blant annet i søk etter savnede personer og i biljakter.

TV 2 har fått tilgang til bilder fra flere av de mest dramatiske aksjonene politihelikopteret har vært involvert i.

Flykter i tre biler

30. mai 2007 følger politiet en stjålet lastebil som er på vei nordover fra Oslo. Helikopteret får kontakt med lastebilen og filmer den fra lufta.

Føreren kjører i stykker dekkene og er på ett tidspunkt borti midtrabatten på E6. Mens den rusede biltyven blir forfulgt av politiet, ringer han en kamerat for å få hjelp.

Ved Skedsmo kommer kameraten i en annen stjålet bil, stopper - og plukker mannen opp i skjul under en bro over motorveien.

Flukten fortsetter i en Audi i motsatt retning i svært høy hastighet.

Kaprer kassebil

Biltyvene tar av fra E6, og på ett tidspunkt skrenser Audien inn i en hvit kassebil som står stille. De to som er i Audien hopper ut og kaprer kassebilen.

Politiet kommer til stedet og torpederer varebilen. Politiet prøver å overmanne de to med pepperspray og batonger, men lykkes ikke. Varebilen starter og de mistenkte klarer igjen å stikke av.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Politiet tror de får kontroll over biltyvene idet de bytter bil for andre gang. Men tyvene kommer seg unna. (Foto: Politiet)

Flukten fortsetter i stor fart. På vei over en midtrabatt ødelegges forstillingen, og det venstre forhjulet ramler etter hvert av så gnistene spruter fra bilens understell. Heller ikke det stanser biltyvene, som til slutt ender opp på en gangvei som ender opp på en gårdsplass.

Forskanset seg

Det hele ender med at tyvene forskanser seg i huset, hvor det oppholder seg tre kvinner og et lite barn. Fra et bad i huset ringer av mennene til sin advokat, som setter tyvene i forbindelse med politiet.

Etter halvannen time velger de å overgi seg frivillig, og kommer ut av huset, hvor væpnet politi har tatt oppstilling. Deretter pågripes mennene.

Straffen for den vanvittige ferden, og mange andre forhold, ble henholdsvis 14 og 10 måneder i fengsel for mennene.

Se politiets video her. (Artikkelen fortsetter under videoen).

Vil flytte

Politihelikoptet vil nå flytte til Oslo for å kunne bli mer slagkraftige i kampen mot forbryterne.

I dag må helikopteret fly fra Gardermoen, noe som koster viktige minutter etter at en forbrytelse har skjedd.

Politiet ønsker å stasjonere helikopteret i Oslo i stedet fro på Gardermoen. (Foto: Kvale, Jens O./SCANPIX)
– Vi vil vinne tolv minutter i flytid og kan være med på flere oppdrag. På tolv minutter kommer en tyv ganske langt, sier avsnittsleder for helikoptertjenesten i Oslo politidistrikt, Geir Sandvold.

Les også: Her vinker Ola (89) til politihelikopteret

Varmesøkende kamera

Tv2nyhetene.no kan også presentere en annen video som er tatt opp fra politiets helikopter.

I denne videoen klarer en biltyv nesten å komme seg unna politiet idet han rygger inn i en stikkvei slik at han kommer ut av syne for patruljen som følger etter ham i bil. Helikopteret får imidlertid med seg det som skjer og får politibilen til å snu.

Biltyven prøver å stikke av til fots, men blir raskt innhentet.