For Frps prestisjeprosjekt i Spania er på vei mot fullt havari. Nå krever Arbeiderpartiet innsyn i saken.

I går gikk Rødts stortingskandidat for Oslo, Erling Folkvord, ut på TV 2 Nyhetene og kalte Oslo-politikernes arbeidsmetoder for smøring. Blant annet skal det ha blitt betalt titusenvis av kroner for middager for spanske politikere på besøk i Oslo.

– Jeg kaller det smøretur

Det var i 2006 at tre spanske politikere fra Altea var i Oslo på studietur. De tre var lokalpolitikere som muntlig lovte Oslo kommune at byggetillatelse til å sette opp et sykehjem i Spania ville gå i orden. Rødt-politiker Erling Folkvord mener at dyre middager er å betrakte som smøring for at byggetillatelsen skulle gå i orden.

Erling Folkvord stiller til valg fra Oslo for partiet Rødt. Han advarer mot smørekultur blant norske politikere. (Foto: TV 2)

Oslo kommune betalte også hotellopphold på over 30.000 kroner for de spanske kollegaene.

– Jeg kaller det en smøretur ettersom kommunen var i en vanskelig situasjon. De hadde kjøpt en tomt og satset på at de skulle få byggetillatelse. Og de var avhengig av at de spanske politikerne holdt de muntlige løftene de hadde gitt. Og da er det smøring som skal til og Staadtholdergaarden er et brukbart smøremiddel, uttalte Folkvord til TV 2 Nyhetene tirsdag.

– Vi vet ingen verdens ting

Bystyremedlem i Oslo, Rune Gerhardsen (Ap), krever nå at opposisjonen får vite hva som har skjedd i saken.

– Vi vet ingen verdens ting. Vi har ikke fått tilsendt noen referater eller rapporter underveis. Det eneste vi har sett er at byråden for noen år siden var der nede og satt en symbolsk grunnstein og siden har solet seg i glansen. Dette er jo et av prestisjeprosjektene til byrådet som de har snakket om i mange år, sier Gerhardsen til TV 2 Nyhetene.

KREVER HØRING: Rune Gerhardsen (Ap) krever åpen høring om byrådets sykehjemsprosjekt i Spania. (Foto: TV 2)

Nå blir det åpen høring i Rådhuset der byrådet må oppklare for hva som har skjedd.

– Vi har ikke noen annen mulighet nå enn å ha en høring. For når vi ikke får informasjon og de vegrer seg for å svare og de skygger også unna pressen så vidt jeg vet. Da er vi bare nødt til å få kortene på bordet og få høre hva dette er, sier Gerhardsen.

– Har ingenting å skjule

Byrådet i Oslo sier til TV 2 Nyhetene tirsdag kveld at de er helt åpne for at saken blir gransket og at de ikke har noe å skjule. Byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H), ønsker en åpen høring velkommen.

HAR INGENTING Å SKJULE: Byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H), sier at de har ingenting å skjule og ønsker en åpen høring velkommen. (Foto: TV 2)

– Det er jeg faktisk veldig positiv til og byrådet har selvfølgelig ingen problemer med det for vi har ingenting å skjule. Jeg tror det kan få øynene opp for at vi har gjort alt etter boka og at påstandene fra Erling Folkvord er helt grunnløse, sier Byråd for byutvikling i Oslo, Merete Agerbak-Jensen (H) til TV 2 Nyhetene.