Det nærmer seg slutten på drapssaken i Kisangani i Kongo. Torsdag begynner sluttprosedyrene.

Retten skal ifølge planen starte klokken ni, men tidligere har det vist seg at retten ikke kommer i gang før elleve. Det er ventet at de sivile partene i rettssaken legger fram sine endelige erstatningskrav.

«Fire ganger dødsstraff»

Tjostolv Moland (28) og Joshua French (27) er er blant annet siktet for drap på sjåføren Abeidi Kasongo. Nordmennene er overbevist om at de blir dømt - til «fire ganger dødsstraff» ifølge Dagbladet..

Afrika-ekspert og Fafo-forsker Morten Bøås er ikke like overbevist.

- Jeg tror ikke kongoleserne kommer til å be om dødsstraff. Skulle det bli idømt en dødstraff, så vil ikke den bli effektuert. Hvis det blir en fellende dom, ser vi heller muligheten for idømmelse av en langvarig fengselsstraff, sier Bøås til TV 2 Nyhetskanalen.

Militærdomstolen i Kisangani hvor nordmennene står tiltalt. (Foto: Vegard Vatn/Scanpix)

- Manglende undersøkelser

Dødsårsaken til Kasongo er oppgitt å være skudd. Vitner har fortalt at Moland skjøt sjåføren etter en krangel. Nordmennene har hele tiden avvist dette og sier de ble utsatt for et angrep.

Ifølge den medisinske rapporten Dagbladet har fått tilgang til, ble det aldri utført en skikkelig undersøkelse av inngangs- og utgangssår for å finne ut hvilket våpen som ble brukt under drapet. Rapporten sier heller ingen ting om hvor mange skudd som traff Kasongo.

- Jeg tror kongoleserne prøver å gjennomføre det de ser på som en rettferdig sak. Men med den historien landet har, og det som har kommet opp med påstått spionasje og involvering fra utenlandske hemmelige tjenester, så får dette en stor påvirkning på saken, sier Bøås til TV 2.

LES OGSÅ: Kongo: – Topphemmelige meldinger skrevet på norsk

SMS-meldinger sentrale bevis

Sammen med obduksjonsrapporten har avhør og private tekstmeldinger hentet fra Molands mobiltelefon har vært sentrale bevis i saken.

En tekstmelding som ble brukt i saken var følgende: «Bra jobba på oppdraget ditt. Du redda nok livet hans - jeg sier i fra når jeg er tilbake i Kampala. Hilsen James.»

- Hvis ikke forsvarer klarer å så stor tvil om bevisene, for eksempel om vitneutsagnene som er de sterkeste bevisene, så kan det fort gå mot en fellende dom, sier Bøås.

LES OGSÅ: Kongo-advokater krever millionerstatning fra Norge

TRUR PÅ UTSETTELSE: Fafo-forsker Morten Bøås tror det vil bli nærmere jul før Moland og French får komme hjem. (Foto: TV 2)

- Kongo satt i fare

French og Moland hadde på seg norske militære ID-kort, og visittkort som knytter dem til det private sikkerhetsselskapet SIG da de ble tatt.

Aktor i saken er overbevist om at de to nordmennene har drevet med ulovlig spionasje i Kongo.

- Kongo er satt i fare av de to tiltalte. De er blitt tatt med bilder som viser at de spionerte, sa aktor under rettssaken mandag.

Han peket også på at de to hadde med seg kommunikasjonsutstyr og mener dette viser at nordmennene var på spionasjeoppdrag.

Fredag skal saken oppsummeres for aktoratet.

- Tøft i kongolesisk fengsel

Dersom Moland og French blir dømt tror Bøås det kan bli svært tøft for de å sitte i et kongolesisk fengsel.

- Så lenge det er mye nordmenn og andre støttespillere rundt dem som kan betale for at det sendes inn mat, medisiner og beskyttelse kan det gå bra. Hvis de blir sittende lenge så spørs det om noen er villig til å opprettholde et slikt regime rundt de. Hvis det forsvinner kan det bli veldig tøft.

LES OGSÅ: Tror nordmennene var på oppdrag for ugandisk gerilja
French raser mot kongolesisk rettsvesen
Norsk fotograf: - Dette er helt absurd

Se intervjuet med Fafo-forsker Morten Bøås: