Det er klart etter at tiltalen mot Erik Andersen, den antatte Lommemannen, ble offentliggjort mandag klokken 12.30.

Et overvåkningsbilde av den antatte Lommemannen.
Den 57 år gamle Andersen fra Bergen fikk se tiltalen torsdag. TV 2 Nyhetene har tidligere meldt at påtaleansvarlig Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt innstilte på å tiltale mannen for 98 overgrep mot unge gutter.

Grunnen til at 30 saker er droppet, er etter det TV 2 kjenner til at statsadvokat Per Egil Volledal mener at bevisene ikke holder.

Tiltalt for to voldtekter

Tiltalen er på ti sider og består av 12 hovedpunkter fordelt på 74 grunnlag. Ifølge tiltalen dreier to av de 66 forholdene 57-åringen er tiltalt for, om voldtekt.

Begge voldtektene dreier seg om oralsex, og skal ifølge tiltalen skjedd i september 1999 ved en skole i Hordaland og i juli 2005 ved en campingplass i Valdres.

25 av forholdene i tiltalen er begått i 2003. 17 av de 66 forholdene skal ha funnet sted i 2006. Det aller ferskeste forholdet i tiltalen er begått 14. juli 2006, i et badeanlegg i Fjordstova på Skjold i Luster.

Tiltalen forteller videre at Andersen også skal ha utført oralsex på noen av sine ofre.

Ifølge tiltalen fra Oslo statsadvokatembeter fant fem av de seksuelle overgrepene sted samme dag i løpet av et tidsrom på to og en halv time, den 21. november 2001 i Oslo.

Fem andre overgrep fant sted knappe to år senere med knappe fire timers mellomrom, den 6. september 2003 i Trondheim.

Ble pågrepet med skarpladd pistol

Da han ble pågrepet av politiet fredag morgen 11. januar 2008, bar han en skarpladd Sig pistol på seg.

VAR BEVÆPNET: 57-åringen ble pågrepet med en skarpladd pistol av typen Sig P 210-6, ifølge tiltalen.
57 år gamle Erik Andersen er tiltalt for seks brudd på våpenloven. Han skal ha hatt en Magnum-revolver, en pistol, ammunisjon, pepperspray, tre elektrosjokkvåpen, en teleskopbatong og seks springkniver oppbevart hjemme og på arbeidsplassen.

Tar selvkritikk

Tidlig i etterforskningen uttalte politiet at de mente han hadde forgrepet seg på nærmere 160 gutter siden 70-tallet.

Den endelige tiltalen inneholder imidlertid langt færre forhold. Den overgrepssiktede mannen skal ha erkjent straffskyld for sju forhold og erkjent befatning med ytterligere 20 av sakene.

Politimesteren i Follo innrømmet at politiets etterforskning i saken har vært for dårlig.

– Det er ikke tatt gode nok åstedsundersøkelser, det er ikke gjennomført gode nok avhør, verken av fornærmede eller vitner. I den grad det er tatt avhør, sa Olafsen før helgen.

Les saken:Lommemannen-saken: Politiet innrømmer dårlig arbeid

Olafsen sa også at han trodde den antatte Lommemannen kunne vært tatt tidligere om politiet hadde gjort jobben sin.

Har operert i flere tiår

Den antatte Lommemannen ble pågrepet utenfor sitt hjem på Hylkje utenfor Bergen 11. januar 2008.

Det er satt av fem måneder til rettssaken, som mest sannsynlig starter 2. november. Ifølge Follo tingrett er saken berammet til å vare ut mars 2010.