Tre år etter at de flyktet fra Tyrkia med to tyrkisk-norske gutter forteller fosterforeldrene for første gang at det var norske myndigheter som organiserte og finansierte flukten.

Etter 107 ufrivillige dager i dekning på ulike luksushotell i Tyrkia kom fosterforeldrene hjem til Stavanger med de to gutten på ni og elleve år. Da TV 2 Nyhetene møtte dem løy fosterforeldrene om at selv de hadde organisert alt rundt flukten.

Les også: Norsk familie fanget i Tyrkia

– Vi fikk beskjed fra barnevernstjenesten i Stavanger om at vi måtte lyve. Det er fortsatt mye rundt det som skjedde som vi fortsatt ikke kan fortelle. At jeg nå gjør det skyldes at jeg synes folk som kommer i problemer i utlandet skal vite at norske myndigheter kan og vil gjøre noe for å hjelpe, men først når det er skikkelig prekært. Utad ville ikke det offisielle Norge involvere seg i saken, sier Carsten Flo til TV 2 Nyhetene.

Leide privatetterforsker

Flo vet fortsatt ikke hvor mye norsk utenrikstjeneste var involvert. For ham var det Stavanger kommune som organiserte og finansierte alt. TV 2 Nyhetene vet fra kilder i kommunen at en norsk privatetterforsker ble engasjert for å organiserte flukten for de fire.

– Selvsagt kunne ikke vi organisere en flukt fra Tyrkia uten hjelp utenfra. Det var ikke offisielle norske representanter som hjalp oss til å komme ut av landet. Vi oppfattet det som folk som var innleid av Stavanger kommune, forteller Flo.

Dobbelt statsborgerskap

Guttenes biologiske foreldre hadde i norsk Høyesterett mistet omsorgen for guttene, men prøvde fysisk å ta dem da de sammen med fosterforeldrene kom på en ukes ferie til badebyen Side i mai 2006. Guttene og fosterforeldrene kom seg unna, men måtte gå i dekning. I løpet av 107 døgn ble de flyttet rundt til forskjellige luksushoteller og boliger. Alt dette ble organisert av norske myndigheter.

Siden biologisk far er tyrkisk fikk guttene på ferie i Tyrkia automatisk tyrkisk statsborgerskap selv om de er født og oppvokst i Norge. Dermed startet en dragkamp for en tyrkisk domstol om omsorgen for guttene. To advokater og folk fra barnevernet i Stavanger ble sendt til Tyrkia og også disse ble i den siste delen av oppholdet værende i landet for å støtte guttene og fosterforeldrene som var meget slitne etter å ha holdt seg i skjul i lenger tid. I to rettsrunder tapte Stavanger kommune og Norge. Før den siste og endelige rettsrunden ble guttene smuglet ut. Alt ble betalt med offentlige midler.

– Det har helt klart kostet ganske mye penger. Vi fikk dekket hotell og overnatting av norske myndigheter, og det var også de som betalte alle utgiftene i forbindelse med flukten og organiseringen av den, sier Flo.

I skjul i Norge

Flukten gikk først elleve timer med bil til Istanbul fra det siste skjulestedet. Her ble de møtt av de norske hjelperne som tok dem til flyplassen og sørget for at de kom trygt gjennom passkontrollen. Selv om guttene hadde utreiseforbud fra Tyrkia hadde hjelperne klart å ordne det slik at de kom gjennom kontrollene på sine norske pass. Flyturen hjem gikk via Düsseldorf og København til Sola.

– På Sola ble vi møtt av representanter for barnevernet som hadde organisert det slik at vi slapp å gå gjennom flyplassterminalen. Vi ble ført rett ut i en ventende bil og ble kjørt til nok et sted hvor vi ble liggende i skjul i noen dager før vi igjen kunne nyte det å være hjemme, sier Flo.

Siktet

For fosterforeldrene som gjorde en jobb for norsk barnevern med å ta hånd om de to guttene har løgnene de ble nødt til å fortelle fått den konsekvensen at de ikke våger seg til Tyrkia igjen.

– Vi har jo, ifølge tyrkiske myndigheter, kidnappet to tyrkiske barn, og det er klart at slike ting ikke blir henlagt umiddelbart, sier Flo. Av norske representanter er de blitt fortalt at de må regne med å ha en siktelse med en strafferamme på 15 års fengsel hengende ved seg i Tyrkia.

Guttene bor fortsatt i fosterhjem og har det ifølge fostermoren bra, men begge har fått psykiske problemer etter det som skjedde i Tyrkia for tre år siden.

TV 2 har vært i kontakt både med barnevernssjefen i Stavanger, og advokatene kommunen brukte i forbindelse med rettssakene i Tyrkia. Alle disse fastholder at de ikke kan si noe om flukten eller om norske myndigheters delaktighet i å få de fire ut av landet.