Ingen nye luksusyachter til Kim Jong-il

Italienske myndigheter har stanset salget av to luksusyachter til Nord-Korea, fordi de etter alt å dømme vil havne hos landets diktator Kim Jong-il.

Den nordkoreanske lederen Kim Jong il må trolig se langt etter luksusliv på sjøen. Italienske myndigheter har stanset salget av to luksusyachter som trolig skulle til diktatoren.  (Foto: REUTERS TV/REUTERS)
Den nordkoreanske lederen Kim Jong il må trolig se langt etter luksusliv på sjøen. Italienske myndigheter har stanset salget av to luksusyachter som trolig skulle til diktatoren. (Foto: REUTERS TV/REUTERS)

Båtene er på 95 og 105 fot, har en prislapp på drøyt 110 millioner kroner og er fortsatt under bygging hos Azimut-Benetti i Viareggio, en av Italias ledende produsenter av luksusyachter, skriver Financial Times.

Granskes

Italiensk økokrim, Guardia di Finanza, gransker nå omstendighetene rundt kontrakten. Azimut mottok først ordren fra et østerriksk selskap, men mistanken ble vakt da kontrakten senere ble overført til et kinesisk selskap.

Azimut mistenkes ikke for å ha gjort noe galt i saken, og har samarbeidet med det italienske finansdepartementet og politiet i saken.

Italienske myndigheter er ikke i tvil om hvem som skulle ha luksusyachtene, og viser til at det bare er én mann som har råd til slik ekstravaganse i det lutfattige Nord-Korea.

Bruker båter til mottakelser

– Når man ser på hvilke varer det er snakk om, og hvilke forhold som rår i Nord-Korea, er det grunn til å mistenke at yachtene skulle til Kim Jong-il, selv om vi ikke har direkte beviser for dette, heter det i en uttalelse fra det italienske finansdepartementet.

Utenlandske forretningsfolk som har besøk landet har fortalt at den nordkoreanske lederen ofte holder mottakelser om bord i luksusyachter. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2