Tidenes raskeste Jaguar

Den brøt kanskje ikke lydmuren. Men Bonneville XFR kjører fra det meste. Vi har også sett nærmere på noen andre lynraske Jaguarer.

Jaguar XFR Bonneville
Jaguar XFR Bonneville

Bonneville Salt Flats: Det er de legendariske slettene i USA hvor nesten alle fartsrekorder på land er satt. Der ble Andy Green verdens raskeste bilist da han brøt lydmuren i 1997. Fullt så fort går det ikke med en Jaguar XFR, men med 362 km/t i toppfart er det ikke akkurat noen sinke.

Se hvor rask den er i forhold til verdens 10 raskeste biler.

Nesten ikke modifisert

Litt enkel aerodynamikk og ekstra sikkerhet er de største modifikasjonene fra standardutgaven. 362 km/t ble nådd takket være omprogrammering av hjernen (ECU), modifisert luftinntak og eksossystem. Den har også et annet oppsett på kompressoren.

Ingen interne motorkomponenter er byttet og sekstrinns-girkassa er standard – det inkluderer girutvekslingen. Mannen bak rattet var Paul Gentilozzi, som tidligere har kjørt XKR i amerikansk racing, med flere seiere på samvittigheten.

Til helgen er det Goodwood Festival of Speed, og der får vi se den delta i bakkeløpet.

Blir BMW 5-serie for ordinært? Les om Jaguar XF i vår nybilguide.

Andre godbiter på Goodwood

Men dette er langt fra den eneste tøffingen som stiller opp på Goodwood. I tilegg til en spesialversjon av XKR, tar nemlig Jaguar med seg noen av de mest legendariske bilene fra sin historie:

Den finnes kun en Jaguar XJ13 i verden. (Foto: Mike Morrin,
  lisensiert under GNU-lisens 1,2)
Den finnes kun en Jaguar XJ13 i verden. (Foto: Mike Morrin, lisensiert under GNU-lisens 1,2)

Jaguar XJ13

Dette er en unik bil. Det finnes faktisk kun ett eksemplar. Den ble bygget for å delta i Le Mans, men stilte ikke opp av ymse grunner. Synd, med tanke på at den har en 5-liters V12 på 502 hestekrefter. Lurer du på hvorfor det ikke er noen motor under panseret? Jo, den sitter bak føreren.

Den var med denne Jaguar vant Le Mans for første gang.
Den var med denne Jaguar vant Le Mans for første gang.

Jaguar C-Type

Det var med C-Type Jaguar vant Le Mans for første gang. Det var i det herrens år 1957. Nå får den sjansen til å race igjen på helgens festival.

Jaguar D-Type, en av femtitallets motorsporthelter.
Jaguar D-Type, en av femtitallets motorsporthelter.

Jaguar D-Type

D-Type er annen pen Jaguar-racer som gjorde det skarpt på slutten av femtitallet. Blant annet med Formel 1-verdensmesteren Mike Hawthorn bak rattet.