Til vanlig studerer de norsk på Universitetet i Beijing, men denne sommeren har de kommet til Oslo for å ta kurs, blant annet i nynorsk.

Norsk identitet

Alle studentene på norskkursene har fått tildelt norske navn og en oppdiktet norsk identitet. Selv om de akkurat har begynt på kurs, har de allerede plukket opp et par viktige fraser:

- Jeg heter Harald og jeg kommer fra Kina. Hjembyen i Norge er Narvik. Ka farsken!, sier "Harald fra Narvik".

- Eg elsker deg, ikkje sant, sier "Anne fra Oslo".

Nynorskens gud

"Siri fra Bodø" er ikke i tvil om hvem favorittforfatteren er:

- Ivar Aasen. Eg synes han er en kjekk gut, ikkje sant. Han er nynorskens gud og far, sier "Siri fra Bodø" til TV 2 Nyhetskanalen.

Viktig for norske firma

Sommerskolen ved Universitetet i Oslo fikk denne uken besøk av Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim som hilste på studentene forrige gang han var i Beijing.

Ministeren er opptatt av at studentene bygger bro mellom Norge og Kina.

I fremtiden kan nettopp slike studenter bli viktige for norske firmaer i Kina, politikere og andre som jobber med norsk-kinesisk samarbeid, mener Solheim.

- Man kan jo ikke bli annet enn imponert av en slik gruppe. I fremtiden blir slike studenter uvurderlige, sier Solheim til tv2nyhetene.no.

Folk flest bor i Kina

Når kineserne har begynt å fatte interesse for Ivar Aasen og nynorsk, mener Solheim dette også lover godt for rekrutteringen til nynorskfaget.

- Vi fleipet jo med at hvis 1 prosent av kinserne lærte seg nynorsk, ville det bli 14 millioner, så det ville monne, sier Solheim til tv2nyhetene.no.

Vil bli flinkere enn nordmenn

Og studentene ser det som et rent konkurransefortrinn at de lærer en målform færre og færre nordmenn er opptatt av.

- Kinesere kan bli bedre enn nordmenn, ler "Inger fra Stavanger".

Stadig flere kinesiske studenter

Allerede i dag er kineserne en av de største gruppene utenlandske studenter i Norge.

De ligger bak Tyskland, Russland og Sverige, men det er i dag flere kinesere ved norske læresteder enn for eksempel dansker.

I følge NSD (Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste) har det vært en markert vekst i antall kinesiske studenter i Norge etter 2002. I fjor studerte 540 kinesiske studenter ved norske høyskoler og universiteter.

Drømmer om norsk jobb og kjæreste

Studentene skal være i Norge frem til jul. Nå håper de på norsk deltidsjobb ved siden av studiene. Og hvem vet, kanskje noen av dem møter en kjekk, norsk kjæreste?

- Kanskje jeg får norsk kjæreste? Jeg liker norske gutter. De har hår på brystet og er sterke og modige, sier "Inger fra Stavanger".

I fremtiden håper mange av studentene å få jobb ved et av de norske firmaene som driver i Kina.

- Det er mange norske firmaer i Shanghai og andre steder i Kina, for eksempel innen shipping. Kanskje jeg kan få jobb der etter studiene? Eller kanskje jeg får jobb i Norge? Spør "Marit fra Bergen".