Obama: - Zelaya er fortsatt president

USA gir høyeste prioritet til arbeidet med å gjeninnføre demokratisk styre i landet.

Tilhengere av den styrtede presidenten Manuel Zelaya satte opp barrikader i hovedstaden Tegucigalpa søndag.  (Foto: Esteban Felix/AP)
Tilhengere av den styrtede presidenten Manuel Zelaya satte opp barrikader i hovedstaden Tegucigalpa søndag. (Foto: Esteban Felix/AP)

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa mandag at amerikanerne samarbeider med andre land for å hjelpe Honduras tilbake til et styresett som er i samsvar med landets egen grunnlov.

President Barack Obama fulgte opp med å kalle avsettingen av president Manual Zalaya, ulovlig, og uttalte at Zalaya fortsatt er landets sittende statsleder.

Fordømmer kuppet

Latinamerikanske land har stått sammen om å fordømme kuppet mot den honduranske presidenten Manuel Zelaya.

Det var skyting i nærheten av presidentpalasset i hovedstaden Tegucigalpa i Honduras sent søndag etter at tilhengere av Zelaya satte opp barrikader.

Hundrevis av maskerte demonstranter bevæpnet med stokker, brukte bildekk, metallskrap og kiosker til å sperre veien til presidentpalasset etter at de militære tok makten og sendte Zelaya i eksil til Costa Rica.

Krever gjeninnsettelse

På et møte i Nicaragua mandag krevde lederne for den såkalte ALBA-gruppen med Venezuelas president Hugo Chávez i spissen at Zelaya blir gjeninnsatt. Zelaya ble i helgen deportert til Costa Rica, mens Roberto Micheletti ble innsatt som overgangspresident.

Les også: Honduras president arrestert og deportert

Roberto Micheletti insisterte på sin side på at Manuel Zelaya er avsatt på lovlig vis av nasjonalforsamlingen og domstolene.

Han ble fjernet fordi han hadde brutt grunnlovens regler i et forsøk på å klynge seg til makten, hevdet Micheletti mandag.

- Jeg kan ikke se noen annen løsning enn at det blir en eller annen forhandlet løsning hvor kanskje også Zelaya må gi noe, fordi han faktisk har satt til side konstitusjonen, sier den norske Latin-Amerika-kjenneren Benedicte Bull til NTB.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2