Michael Jackson (50) døde av hjertestans torsdag, men årsaken er foreløpig ikke avklart.

Pop-ikonet ble natt til fredag fløyet med helikopter fra Ronald Reagan UCLA Medical Center til rettsmedisinsk institutt, hvor obduksjonen skal finne sted.

Først når obduksjonen er klar, blir det klart hva som forårsaket hans plutselige død. Ifølge amerikanske medier kan svaret komme tidligst lørdag morgen.

Mange rammes

Det man sikkert vet, er at Jackson ble rammet av hjertestans, som en av de vanligste dødsårsakene i USA. Ved hjertestans må pasienten raskt få legehjelp for å ikke miste livet i løpet av minutter.

Under feiringen av 30 år som artist i 2001, inviterte Michael Jackson en ung Britney Spears til å opptre sammen med seg. Showet het «30th Anniversary Celebration, The Solo Years» (Foto: REUTERS/Pool)

- Plutselig hjertestans skyldes som regel brå, svært høy hjerterytme. Hjertet slår så fort at en person dør med en gang med mindre de får et støt med en hjertstarter, sier legen Leslie Saxon ved University of Southern California til Foxnews.com .

En personlig lege startet umiddelbart gjenopplivningsforsøk etter at Jackson ble rammet av hjertestans i sitt hjem i Los Angeles etter klokken 21 norsk tid torsdag. Ambulansepersonell ankom en halvtime senere men heller ikke de lyktes i å få liv i Jackson. Han ble fraktet til UCLA Medical Center, hvor han ble erklært død.

LES OGSÅ: Superstjerner sørger over Michael Jacksons død

Trenger umiddelbar hjelp

Ifølge legen er det bare én til to prosents sjanse for å overleve dersom man er alene når hjertestansen inntrer.

Michael Jackson fikk International Artist Award under Music Awards i Los Angeles, januar 1993. Jacksons venn, Liz Taylor hadde æren av å overrekke prisen. (Foto: FRED PROUSER / REUTERS FEATURE )

- Du har bare minutter på deg til å gjenopprette en god blodstrøm. Derfor må man handle raskt, for hjernen og de indre organene skades uten tilstrekkelig med blod. .

Allerede etter fire til seks minutter vil en pasient være hjernedød og deretter klinisk død.

Ved akutt hjertestans blir hjertets elektriske impulser raske og kaotisk før hjertet plutselig stopper, ifølge nettsidene til den amerikanske legeforeningen. Det er ikke det samme som et hjerteinfarkt, hvor blodsforsyningen til deler av hjertet blokkeres.

- Advarte mot pillebruk

En rekke amerikanske medier har begynt å spekulere på om Michael Jackson kan tatt en overdose.

Micael var gift flere ganger. Her er han sammen med Debbie Rowe, november 1996. (Foto: HO / REUTERS FEATURE)
Enkelte kilder hevder at verdensstjernen var avhengig av en spesiell type smertestillende piller. Jacksons advokat Brian Oxman hevder han har advart mot Michaels pillebruk.

- Dette var noe jeg fryktet og advarte mot. Jeg sa at hvis de (medikamentene) kommer til å bli resultatet av en tragedie som vi nå ser, kom jeg til å si i fra høyt og tydelig, sa Michael Jacksons advokat Brian Oxman til CNN.

Ifølge advokaten tok popstjernen piller for å lindre smerter fra tidligere skader i ryggen og beinet. Smertene skapte problemer for forberedelsene til sommerens konserter i London.

Startskuddet for det som skulle bli tidenes Jacko-comeback skulle gått 13. juli. Men det har vært spekulert i om Jackson hadde den fysiske styrken som trengtes for å gjennomføre 50 anstrengende konserter på O2-arenaen i London. Utsettelsen av de første konsertene fra 8. juli til 13. juli ga ytterligere næring til spekulasjonene.

Imidlertid var Jackson på øving onsdag kveld på Staples Center i sentrum av Los Angeles, ifølge New York Times.

Fans i sorg

Fans over hele verden er sørger over tapet av poplegenden. Også på tv2nyhetene.nos kondolanseprotokollstrømmer reaksjonene inn.

LES OGSÅ: Norske Omar knust etter vennens bortgang

Arkivbilde av Michael Jackson som 13-åring. Michael Jackson var det yngste medlemmet av Motown-gruppa "The Jackson Five". (Foto: AP/AP)

michael jackson - Tutta
«Nei nå ble jeg lei meg, må du r.i.p. michael, Du har vært en del av barndom, ungdom og voksen alder for meg. tross alle skandaler rundt deg var du en fantastisk artist.»

Hvil i fred - Anne Grete
«Han kommer nok alltid til å bli husket som et av verdens største sanger! mine tanker går til hans barn, familie & venner!!! Hvil i fred Michael!!!»

Michael Joseph Jackson «The King of Pop». - Svein Arne Falch
«Det er ikke mange artister som har hatt så stor innflytelse på så mange mennesker som Michael Jackson hadde, den eneste artisten som kan sammenlignes med han var Elvis Presley.»

michael jackson - tor håkon
«kommer til og savne moonwalken og kommer til og savne sangene dine.»