Med sine androgyne trekk, egenartede dansetrinn og sensuelle lyse stemme, har Michael Jackson inspirert mange. Men som en av underholdningsverdens største ikoner var han også fremstilt som en frik i de tabloide medier.

ste_michael_jack_1438727 (Foto: FIN COSTELLO/Redferns, © TS)

Hudsykdom

Fra den søte minstebroren i Jackson Five, gikk Jacko over til å bli et større og større mysterium, samtidig som populariteten vokste.

Hans første neseoperasjon fikk han da han var 21 år gammel. På den tiden bodde han fremdeles hjemme hos foreldrene, og var selverklært jomfru. Han var allerede da sett på som en annerledes person, men offentligheten hadde ennå ikke fått særlig innblikk i privatlivet hans.

Send din siste hilsen til Michael Jackson her!

Huden som en gang var mørkebrun, ble etter hvert helt hvit. Han skyldte selv transformasjonen på hudsykdommen vitiligo, som er en pigmentforstyrrelse, men mange mener han rett og slett bleket huden sin for å framstå som mer hvit. Dette var en troverdig antakelse med tanke på hans fascinasjon til plastisk kirurgi, men Jacksons hudlege har bekreftet at han faktisk led av sykdommen.

Forandret nese, hake, lepper og kinn

I løpet av 80-tallet tok Jackson flere neseoperasjoner, huden ble stadig hvitere, og han fikk laget en kløft i haken. Han var alltid hemmelighetsfull rundt de plastiske operasjonene, men det antas at han også har hatt panneløft, gjort leppene tynnere, og fått implantater på kinnbeina. Han ble også tynnere og tynnere, og mange spekulerte i om han kunne lide av anoreksi.

Her hilser Michael på sine fans i Berlin, november 2002. Han var tydeligvis litt sjenert for nesten sin som han forsøkte å fikse på flere ganger. (Foto: REUTERS/Tobias Schwarz)

Leger har uttalt at det er mulig at superstjernen led av dysmorfofobi. Dette er en sykdom som gjør personer sykelig opptatt og bekymret for eget utseende.

Hans gjentatte plastiske operasjoner og hvite hud, gjorde at han gikk fra å være en maskulin svart mann til en tynn, blek, neseløs figur. Ansiktet til Michael har blitt brukt som eksempel på hvor ødelagt man kan bli av plastiske operasjoner, og Michael selv gikk lenge med tildekket ansikt, angivelig for å skjule en nese som var i ferd med å gå i oppløsning.

Hans oppsiktsvekkende framtoning gjorde at han fikk tilnavnet «Wacko Jacko».

Se bilder og video av Jacksons fantastiske karriere!

Eksentrisk og opptatt av barn

Men ettersom han ble mer berømt, ble han også mer eksentrisk. Oppførselen hans kunne forvirre både fansen og andre. Da han ble beskyldt for å ha begått seksuelle overgrep mot to ulike gutter i to ulike episoder, ble hans uvanlige framtoning og interesse for barn og alt som var barnslig, selvforsterkende i folks dom av ham.

GLAD I BARN: Michael Jackson har sagt han føler han har mer til felles med barn enn voksne. Han var veldig opptatt av både barn og barneleker. (Foto: PAUL BERGEN/Redferns, © ps)

Han ble beskyldt for å ha begått seksuelle overgrep mot en 13 år gammel gutt i 1993. Han ble ikke siktet, og benektet alltid beskyldningene. Likevel var det en stygg skamplett på hans rykte.

I 2004 ble Jackson siktet for seksuelle overgrep mot en annen ung gutt. Saken ble henlagt i 2005, men Jacksons rykte og salgsverdi falt drastisk. Etter rettssaken trakk Jackson seg tilbake. Han var overveldet av rettslige og finansielle problemer, og verden fikk aldri se en ny plateutgivelse.

Fremdeles kongen av pop

Mange mente ryktet til Jackson var så ødelagt at det ikke ville la seg reparere. Imaget hans var latterliggjort, men da han annonserte at han skulle holde en serie avskjedskonserter i Londons berømte O2 Arena, gikk verden av hengslene. Alle billettene ble revet bort, og det ble planlagt 50 konserter og en verdensturné i etterkant av konsertrekken.

Hvilken Jackson-låt synes du er best? Stem her!

Nå blir det ikke noe comeback eller avskjedskonserter. Ikke noe Jackson Five gjenforening, eller noen ny musikk å dele med millioner av fans. Men legenden lever videre, og ingen skandale er så stor at det kan ødelegge ettermælet hans.