Kan ha overvåket samtlige statsråder

Flere tusen ansatte i departementene kan ha blitt overvåket av Forsvarets sikkerhetstjeneste.

Regjeringen, Kleppa, Halvorsen, Stoltenberg, Brustad (Foto: Scanpix)
Regjeringen, Kleppa, Halvorsen, Stoltenberg, Brustad (Foto: Scanpix)
Forsvarsdepartementet (Foto: TV 2)
Forsvarsdepartementet (Foto: TV 2)

TV 2 avslørte i går at Forsvarets Sikkerhetstjeneste er under etterforskning for å ha drevet ulovlig overvåking at statsministeren og departementene.

En sentral kilde sier til Dagbladet at saken kan ha enorme dimensjoner. Ifølge avisen er mistanken basert på avslørende informasjon som kom til Kripos, men statsadvokat Petter Mandt vil ikke si fra hvem.

FOST overvåker trafikken

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret og for å sørge for at verken sensitiv og hemmeligstemplet informasjon kommer på avveie, eller at andre lands etterretningstjenester klarer å bryte seg inn på Forsvarets nett.

Hvis Forsvarets sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd på sikkerhetsbestemmelsene, varsles personen som står bak bruddet, og får en tilbakemelding om at vedkommende har, eller er i ferd med, å bryte sikkerhetsreglene.

LES OGSÅ: Stoltenberg: - Politiet må undersøke hva som har skjedd

Slo alarm

Sentrale kilder med innsyn i prosessen opplyser at bakgrunnen for overvåkingsmistanken trolig er at en person, trolig ansatt ved Statsministerens kontor, har fått en slik tilbakemelding og reagert på at Forsvarets sikkerhetstjeneste overvåket datatrafikken.

Dermed har det blitt slått alarm, og Forsvarsdepartementet ble varslet. Saken havnet på forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bord og skal ha uroet forsvarsledelsen såpass at statsministeren ble varslet og Kripos kontaktet.

– Forsvarsministeren informerte meg for noen uker siden, sier Stoltenberg til VG. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2