Vil ikke la Nord-Korea ruste opp

USAs forsvarsminister sier Nord-Korea truer stabiliteten i Asia.

north korea_680 (Foto: SCANPIX)
north korea_680 (Foto: SCANPIX)

Nord-Korea truer stabiliteten i Asia og kan bidra til et våpenkappløp i regionen, men utgjør foreløpig ingen militær trussel mot USA, mener forsvarsminister Robert Gates.

Gates sa dette under en sikkerhetskonferanse i Singapore lørdag, der forsvarsministrene fra en rekke asiatiske land deltok.

- Vi kommer ikke til å sitte passive og se på at Nord-Korea bygger opp sin kapasitet til forårsake ødeleggelse mot ethvert mål regionen, understreket den amerikanske forsvarsministeren.

Les også: Trolig ikke nye sanksjoner mot Nord-Korea

robert-gates_220 (Foto: SCANPIX)
robert-gates_220 (Foto: SCANPIX)

Kan få følger for regionen

- Dersom de fortsetter langs denne kursen, tror jeg at det kan få betydelige følger for stabiliteten og øke risikoen for et våpenkappløp i regionen, sa Gates.

Den amerikanske forsvarsministeren sammenlignet det nordkoreanske atomvåpenprogrammet med Irans atomprogram, men medga at nordkoreanerne er kommet betydelig lenger.

Iran nekter for å ha et atomvåpenprogram, noe heller ikke Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har slått fast at de har.

Gates tar likevel til orde for tøffe sanksjoner mot begge de to landene, slik at de virkelig skal forstå hvor høy prise de må betale for å sette internasjonale normer til side. Budskapet hans til Nord-Korea var krystallklart:

- De kan enten fortsette som en fattig pariastat, eller velge en ny kurs. Dette valget er nå opp til dem. Verden venter, sa Gates.

28.000 soldater

Gates sa ingenting om hvordan USA akter å straffe Nord-Korea, etter at landet i forrige uke prøvesprengte en atombombe og prøveskjøt en rekke raketter.

USA har fra før 28.000 soldater stasjonert i Sør-Korea og har ingen planer om å sende flere til regionen.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2