Norske forskere mener de har funnet et av mellomleddene som manglet i menneskets stamtavle.

Tirsdag ble funnet av det 47 millioner år gamle fossilet lansert med brask og bram i USA. (Foto: revealingthelink.com/SCANPIX)
Nå blir funnet av det 47 millioner år gamle fossilet lansert med brask og bram i USA.

Et internasjonalt forskerteam, ledet av Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo, presenterte tirsdag det eldste apeskjelettet som noensinne er funnet i verden. Det foregikk på American Museum og Natural History i New York.

47 millioner år gammelt

Apeskjelettet er 47 millioner år gammelt. Det ble funnet sør for Frankfurt i Messel i 1983, og i 2007 ble det kjøpt av Naturhistorisk museum. Fossilet er 95% komplett.

Apen er ei jente på nesten 60 centimeter med en lang hale. Hun kan best sammenlignes med herr Nilsson, apen til Pippi Langstrømpe, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Hun har fortsatt melketenner. Alderen hennes var 9 måneder da hun døde. Dette tilsvarer en 6-åring hos mennesker. Dette førte til kjælenavnet på fossilet ”IDA”, oppkalt etter forsker Jørn Hurums snart seks år gamle datter.

- Et «missing link» som ikke mangler lenger

Med fossilet mener forskerne å ha funnet et av de manglende mellomleddene i menneskets utvikling.

Jørn Hurum (t.h.) viser fram den 47 millioner år gamle fossilen til New Yorks borgermester Michael Bloomberg. (Foto: MIKE SEGAR/REUTERS)
- Fossilet kan kalles et «missing link» som ikke mangler lenger. Det viser vår og andre aper sin tidligste utvikling. Hun har trekk som er primitive og som vi ser hos halvaper i dag, men også avanserte trekk vi bare ser hos aper. Dette plasserer henne i roten av vår egen utvikling. Mange av trekkene har vi beholdt helt til i dag, som formen på knoklene i foten, de flate fortennene og den korte snuten, står det i pressemeldingen fra Universitetet i Oslo.

Blir film og bok

Forskernes funn blir lagt fram i forskningstidsskriftet PLoS One tirsdag.

Forskningen har også resultert i en dokumentarfilm, med kommentarer lest av David Attenborough, som sendes senere i måneden på NRK, BBC og ZDF. Den populærvitenskapelige forfatteren Colin Tudge har også skrevet boken «The Link» som gis ut denne uken.

Fra 5. juni vil fossilet vil bli utstilt for publikum på Naturhistorisk museum i Oslo i utstillingen «Kan vi tilgi Darwin?».

FANT LINKEN: Et internasjonalt forskerteam ledet av Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum i Oslo annonserte beskrivelsen av det eldste komplette apeskjelettet i verden. (Foto: The Link ¿ Atlantic Productions )