Flere næringsstoffer i økomat
Økologiske matvarer inneholder mer vitaminer og antioksidanter og mindre tungmetaller enn mat som er dyrket fram på den vanlige måten. Det er konklusjonen til et femårig forskningsprosjekt i EU-regi.
I tillegg har økomat lavere innhold av sprøytemidler og tungmetaller enn konvensjonelt dyrket mat, skriver Nationen.
Melk
Forskningsprogrammet har også tatt for seg melk produsert i Danmark, Sverige, Storbritannia og Italia.
Melken ble analysert for en rekke ernæringsmessig gunstige stoffer som vitamin E og flerumettede fettsyrer. Disse ble funnet i større mengder i økologisk melk, sammenlignet med melk fra gårder med vanlig melkeproduksjon.
Størst forskjell om sommeren
Ifølge undersøkelsen er disse forskjellene særlig store om sommeren, og forklares delvis med den store andelen av beite i økologisk melkeproduksjon.
Jon Magne Holten, fagsjef for landbruk i økoorganisasjonen Oikos, er svært fornøyd med resultatene i undersøkelsen. (©NTB)