Mor til seks år gamle «Mathias» forteller at sønnen ble utsatt for seksuelle overgrep av en eldre stebror i beredskapshjemmet.

- Noen dager etter han kom hjem, så begynte han å fortelle om ting som hadde foregått i beredskapshjemmet. Det skal ha begynt ved at beredskapsbror berørte ham på kjønnsorganet, sier «Line».

Gutten var seks år gammel da overgrepene startet.

Kultur- og kirkeminister Anniken Huitfeldt. (Foto: TV 2)

TV 2 Nyhetene kjenner til at overgrep i fosterhjem skal være en kjent problemstilling i barnvernsetaten. Også statsråd Anniken Huitfeldt er kjent med problemstillingen.

- Skal ikke skje

- Det skal overhodet ikke skje. De aller fleste fosterforeldre gjør en meget solid jobb, men vi har avdekket noen forhold, så det handler om bedre skolering av fosterforeldre, bedre utvelgelse av fosterforeldre og bedre tilsyn, presiserer Huitfeldt overfor TV 2 Nyhetene.

Hun opplyser at man har igangsatt ekstra skolering av tilsynsførere.

- For dette er saker vi må avdekke - det skal ikke skje, fastslår Huitfeldt.

Ønsker du å tipse TV 2? Ring reporter Haakon Eliassen på 02255 eller klikk her for å sende e-post

Historien til «Mathias» er ikke et engangstilfelle. Han er en av ca 7.500 barn og unge som i dag bor i beredskaps- og fosterhjem. Det er varslet og avdekket flere overgrep de siste årene. Moren til «Mathias» forteller at sønnen ble utsatt for grove seksuelle overgrep av den seks år eldre sønnen i huset.

- Etter hvert utviklet dette seg til et at min sønn måtte suge på tissen til beredskapsbroren, og ved en anledning tre-fire kamerater av beredskapsbroren, forteller «Line».

Svikt i tilsyn

Etter loven skal hvert fosterbarn minst fire ganger i året ha besøk av en tilsynsfører som skal sikre at barnet blir godt ivaretatt. Men mange barn er uten tilsynsfører i lang tid. I flere tilfeller har tilsynsfører gjennomført for få tilsyn, eller ingen i det hele tatt. Dermed svikter sikkerhetsnettet til disse sårbare barna.

- Min oppfatning er at man har en klokkertro på at hvis staten eller kommunen, det offentlige, har opprettet et eller annet som det offentlige mener er en god ordning for barn, så er det per definisjon en god ordning for barn. Da er man helt avstengt i forhold til å skjønne at hele det systemet man har opprettet har iboende muligheter for at det skjer seksuelle overgrep mot barn. Og hvis det er slik at man ikke har klart å lage en måte å håndtere dette på, så må man stille spørsmål ved hele systemet, mener advokat Venil Katharina Thiis.

Lovbrudd

En fersk oversikt innhentet fra Barne- og likestillingsdepartementet viser at mer en 30 prosent av alle barn som hadde vært i fosterhjem i mer enn et år ikke har fått tilsyn i samsvar med lovens krav.

- Det må bli bedre skolering av tilsynsførere. Vi har hatt fullt fokus på å øke antall tilsynsfører og det er høyere enn noen gang, og vi har satt i gang skolering av disse, også om overgrep. Så her gjøres det mye, mange tilsynsfører gjør en meget solid innsats i forhold til å forbygge denne type saker.

TV 2 har i flere reportasjer satt søkelyset på overgrep blant mindreårige. Mange saker blir aldri varslet eller anmeldt - og i noen tilfeller tror barnevernet rett og slett ikke på det som blir sagt. Det skjedde i saken til «Mathias»:

- Det er et kjempeovergrep, for det ille nok at et barn blir utsatt for seksuelle overgrep, men kanskje verre er det å ikke bli trodd på når en først forteller om ting en har gått igjennom. Da skulle en forvente at en ble hørt. Et barn skal bli hørt, sier «Line».

De siste ukene har TV 2 Nyhetene satt søkelys på seksuelle overgrep blant barn, hvor det kommer frem at voksenverden lukker øynene for dette tabubelagte emnet.

Klikk deg inn på tidligere artikler i margen til høyre.