På vei inn for å motta prisen ble Nina Karin Monsen omfavnet av venner og tilhengere som hadde troppet opp for å se filosofen og forfatteren motta årets Fritt Ord-pris.

Diskuterer ikke vanskelige tema

- Det er håp om at det nytter å kjempe, at det virkelig nytter å kjempe i et land der man nesten ikke diskuterer vanskelige spørsmål. Altså - de som er så sinte nå vant jo faktisk. Den lille homofile bevegelsen vant over kristennorge, og det var en stor seier for dem, så de burde kunne være litt sjenerøse.

Nina Karin Monsen har vært i hardt vær de siste ukene. Homofile aktivister er imot at hun skal få Fritt Ord-prisen, etter krass kritikk av ekteskapsloven. Blant annet har Monsen sagt at lesbiske par ser på mannen som en melkemaskin til bruk i avl, og at barn av lesbiske par blir født med et handikap - undringen på hvor de kommer fra.

Sårhet lammer tanken

I innledningen til prisoverrekkelsen forklarte Fritt Ord-formann Francis Sejersted at det var nettopp de sterke meningene som gjorde henne til prisvinner. Han takket Monsen for å gjøre norsk debatt mer fruktbar.

- I vår tid lever vi i de sårede følelsers tyranni. Jeg er trett av den type snakk fordi den ødelegger tenkningen og refleksjonen. Hva skal vi si når noen sier de er såret? Skal vi slutte å tenke? sa Nina Karin Monsen i sin takketale.

I takketalen fikk Monsens meningsmotstandere sterk kritikk. Media måtte også tåle et frontalangrep fra prisvinneren, som kom med flere eksempler på journalister som har tatt utsagn ut av sammenheng og trukket slutninger på hennes vegne.

Se takketalen i videovinduet øverst.