Obamas fly skapte terrorfrykt i USA

Det hvite hus beklager at ett av presidentens fly utløste panikk da det fløy lavt over Manhattan mandag.

Air Force One flyr lavt over Manhattan.  (Foto: Jason McLane/AP)
Air Force One flyr lavt over Manhattan. (Foto: Jason McLane/AP)

Synet av det store Boeing 747-flyet i lav høyde, omgitt av to jagerfly, fikk hundrevis av mennesker til å flykte ut av kontorbygninger, livredde for en gjentakelse av terrorangrepene 11. september 2001.

Fryktet nytt 11. september

- Alle fikk panikk. Alle skrek og løp ned trappene. Ingen visste hvorfor vi løp, men vi visste at det var et fly og fryktet et nytt 11. september, forteller Daisy Cooper i investeringsbanken Merrill Lynch.

En talsmann for det amerikanske flyvåpenet opplyser at overflygingen fant sted i forbindelse med at flyene skulle fotograferes nær Frihetsgudinnen.

Borgermesteren brummer

Ifølge talsmannen var både de føderale luftfartsmyndighetene og lokale myndigheter orientert på forhånd, men New Yorks borgermester Michael Bloomberg var uvitende om det hele og rasende etter hendelsen.

Den amerikanske presidenten disponerer flere spesialutstyrte Boeing 747-fly, som er kjent som Air Force One når han er om bord.

Legger seg flat

Det hvite hus beklaget mandag ettermiddag hendelsen i New York, selv om den var varslet på forhånd.

- Det er helt åpenbart at dette skapte forvirring og forstyrrelser, medgir lederen for forsvarskontoret i Det hvite hus, Louis Caldera.

- Jeg beklager og tar ansvaret for eventuell engstelse som denne flygingen forårsaket, sier han. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2