Haarde ber om unnskyldning for krisen

Islands tidligere statsminister Geir Haarde ber om unnskyldning for å ha tatt beslutninger som bidro til den dype økonomiske krisen i landet.

Haarde_sumo
Haarde_sumo

Innrømmelsen kom under det konservative Selvstendighetspartiets landsmøte torsdag. I en tale sa Haarde at den viktigste feilen han og partiet gjorde, var å ikke sørge for tilstrekkelig spredt eierskap da bankene ble privatisert i årene etter årtusenskiftet.

- Jeg deler ansvaret for måten dette ble gjort på, og det er riktig å be om unnskyldning for denne feilen. Herved så gjør jeg det. Og det samme gjelder for andre ting som gitt galt og som vi kunne ha håndtert på en bedre måte, sa Haarde.

Samtidig understreket han at han ikke kan be om forlatelse for feil og lovbrudd begått av ansatte i banker og andre selskaper.

Geir Haarde har ikke tidligere tatt på seg ansvar for hendelsene som ledet fram mot sammenbruddet i den islandske økonomien. Alle de viktigste bankene i landet måtte overtas av staten etter at den internasjonale finanskrisen ble akutt i oktober i fjor. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2