Tirsdag gikk Norges ankefrist ut etter at en enstemmig menneskerettighetsdomstol i Strasbourg før jul slo fast at myndighetene ikke kan forby politisk tv-reklame.

Den rødgrønne regjeringen anker ikke dommen som tillater denne type reklame på norsk TV, ifølge NRK. Det til tross for at kultur og medieminister Trond Giske har tidligere antydet at han ville anke avgjørelsen.

Hva mener du om politisk reklame? Si din mening her.

I stedet vil regjeringen gå inn for strenge reguleringer. Det kan for eksempel være begrensninger på pengebruk og sendetider, i tillegg til at det vurderes pålegg til kanaler om å sende en viss mengde reklame for alle partier før et valg, etter det NRK erfarer.

«Forbud krenker ytringsfriheten»

Det var TV Vest som tok prinsippsaken inn for domstolen i Strasbourg, etter å ha kjempet en lang kamp i norske rettsinstanser.

Retten kom frem til at forbudet mot politisk reklame i fjernsynet krenker ytringsfriheten. Denne dommen ser nå ut til å åpne for politisk reklame på norske tv-skjermer.

Administerende direktør i TV 2 Alf Hildrum. (Foto: Erlend Haukeland/SCANPIX/)

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, sa til tv2nyhetene.no i etterkant av dommen at han mente det var en korrekt avgjørelse.

- Hele det offentlige rom er allerede full av politisk reklame. Avisene er det i valgtider, og det henger plakater i bybildet. Da er det meningsløst at det ikke skal være mulig med politisk reklame i fjernsynet, sa han.

- Forstår behovet for reguleringer

TV 2 har tidligere sagt at de kommer til å selge plass til politisk reklame.

- Jeg mener at det er en selvfølge at TV skal behandles på samme måte som andre medier. Selv om jeg også forstår at det kan være behov for reguleringer, sa administrerende direktør i TV 2 Alf Hildrum etter at dommen var falt i Strasbourg.

Les også: Politikerne booker allerede reklame på TV 2

I mai i fjor behandlet House of Lords en tilsvarende sak fra Storbritannia som fikk motsatt utfall.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag kom det imidlertid frem at Giske forsatt bil ha forbud mot politisk tv-reklame.

Les mer: Fortsatt forbud mot politisk tv-reklame