Ap-løfte om bedre tenner koster en milliard i året

Forslaget fra Arbeiderpartiets programkomité om å satse på bedre tannhelse for eldre og ungdommer har en prislapp på en milliard kroner i året.

Hvis Arbeiderpartiet får det som de vil får flere gratis tannpleie.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Hvis Arbeiderpartiet får det som de vil får flere gratis tannpleie. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Aps nestleder Helga Pedersen bekrefter beløpet. Hun sier til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at løftet vil påføre staten om lag en milliard kroner ekstra til tannhelse hvert år.

Forslaget fra programkomiteen går ut på at alle eldre over 75 år skal få gratis tannhelsekontroll, og ungdommer på 19 og 20 år skal slippe å betale egenandel hos skoletannlegen.

- Staten må ta et større ansvar for mange av de største tannregningene. De eldste, ungdommen og de med dårligst råd skal få hjelp, sier Pedersen.

Hun lover at det offentlige gradvis skal ta et større ansvar for tannhelsen, men hun levner små håp om at staten skal ta mesteparten av regningen for alle.

- Du og jeg som har vanlig inntekt og relativt vanlige tenner, må fortsatt belage oss på å betale for tannlegebehandlingen, sier Pedersen.

Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten går lenger. Han mener det er på tide at staten dekker deler av tannlegeregningen for alle borgerne her i landet.

- Vi bør ha et vern mot høye tannhelseutgifter. En beskyttelse, som for eksempel slår inn ved tannlegeutgifter over 3.000 kroner i løpet av en ettårsperiode, sa Høybråten i forrige uke.

Han foreslår at staten dekker halvparten av tannhelseutgifter på mellom 3.000 og 15.000 kroner, og tar hele regningen dersom utgiftene blir høyere enn 15.000 kroner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2