Hva synes du om å dele ut gratis heroin til narkomane? Delta i avstemningen eller skriv inn din mening nederst i artikkelen!

Norge er et av de landene i Europa som har aller høyest antall dødsfall på grunn av narkotikaoverdoser i forhold til innbyggertall. Denne uken har helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen vært på studietur i Sveits for å se på hvordan de gir heroinassistert behandling til narkomane.

Men bare tanken på å gjøre det samme i Norge er kontroversiell og vekker engasjement.

- Heroinutdeling er en skinnløsning, der en i virkeligheten dømmer en gruppe som uimottakelig for behandling, sier Geir Gundersen som er generalsekretær i Blå Kors Norge.

Han mener vi trenger et system i landet som følger brukeren hele tiden, og at det er systemproblemene man burde ta tak i. Gundersen får støtte fra lederen i rusmisbrukernes interesseorganisasjon, Jon Storaas.

- Man kan ikke på noe som helst dokumentere at gratis heroin i seg selv har løftet folk opp til et bedre liv, sier Storaas.

Også han mener utdeling av gratis heroin er et krampaktig forsøk, og at man heller burde gjøre noe med behandlingssystemet.

- Gir folk et verdigere liv

Arild Knutsen som er leder i Foreningen For Human Narkotikapolitikk er imidlertid uenig med motstanderne av heroinprosjektet.

- Det ligger en sterk symbolikk i dette dersom det ble vedtatt, nemlig en anerkjennelse av dette som en sykdom, forteller Knutsen.

Knutsen er også enig i at man trenger et bredspektret hjelpeapparat, men mener man også må tenke på de narkomanes følelser.

- Heroinutdeling er også bra med tanke på aspektet med å gi folk et mer verdig liv, sier han.

Men han som til slutt skal ta avgjørelsen, helseminister Bjarne Håkon Hanssen har ennå ikke bestemt seg.

- Mitt inntrykk fra besøket i Sveits er at landets narkotikapolitikk har lykkes med å gi de mest utslåtte rusavhengige et helhetlig behandlingstilbud med fokus på å gi den enkelte sin verdighet tilbake. Dette er viktige erfaringer å ta med til den hjemlige debatten i forhold til de avveiningene jeg som helseminister må ta for å foreslå tiltak som vil hjelpe denne gruppen av de mest utslåtte til et mer verdig liv enn de har i dag, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Hva synes du om å dele ut gratis heroin til narkomane? Delta i avstemningen eller skriv inn din mening nederst i artikkelen!