Etter at politiet brøt opp demonstrasjonen som eskalerte i Parkveien utenfor den israelske ambassade, trakk flere hissige demonstranter ned til Oslo sentrum.

Politiet sier lørdag kveld at de har kontroll på situasjonen.

- Vi har fjorten tilfeller av skadeverk. De var mer eller mindre organisert, og de ansvarlige er innbrakt av politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nyhetene.

Unge demonstranter

Mange av de anholte er svært unge. Politiet tror massesuggesjon er en viktig faktor i enkelte miljøer.

- Ti av de anholte er under 16 år, helt ned i 13-årsalder, forteller Fredriksen. Barnevern og foreldre har tatt hånd om disse, sier Fredriksen.

Raketter inn på McDonalds

Også på Karl Johans gate i området ved Stortinget skal det ha oppstått bråk. En gruppe på 100-150 blitzere, mange av dem maskerte bevegde seg nedover gaten. De skal ha kastet stein mot flere butikker. En stor gruppe har samlet seg ved Jernbanetorget.

Demonstranter skal ha skutt raketter inn på McDonalds i Nedre Slottsgate. Samtlige ruter i restauranten ble knust. Ifølge Nettavisen var restauranten full av barnefamilier som ble brakt i sikkerhet nede i et lager i kjelleren.

Flere McDonalds-restauranter ble lørdag angrepet, angivelig fordi det verserer et rykte om at McDonalds-kjeden skal støtte Israel økonomisk. Disse ryktene er ifølge McDonalds falske.

Flere demonstranter skal også ha blitt arrestert på ved T-banestasjonen på Grønland.

Se video fra opptøyene her:
(Artikkelen fortsetter under).

To skadde

Politiet sier i en pressemelding at de etter bråket i Parkveien innbrakte rundt hundre demonstranter for ordensforstyrrelser. Disse ble fraktet i busser til politistasjonen.

To personer er pågrepet mistenkt for blant annet vold mot politiet. Det er meldt om to skadde personer etter opptøyene.

- Dessverre forsøker noen å sabotere det som skulle være en fredelig og verdig markering. Disse personene har avfyrt store mengder fyrverkeri i menneskemengden, og kastet steiner og andre gjenstander mot politiet. Dette var helt klart en fare for fredelige demonstranter, og for polititjenestemennene som var der for å sikre deres ytringsfrihet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

Rundt 100 demonstranter ble arrestert etter bråket i Parkveien. (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Benyttet tåregass

Politiet avventet situasjonen rundt ambassaden lenge, og benyttet tiden til å evakuere barn og andre fredelige demonstranter. Da kun den harde kjerne av bråkmakerne sto igjen, så politiet seg nødt til å ta i bruk tåregass.

- De fleste fredelige demonstranter hadde forlatt stedet da vi valgte å bruke tåregass. Vi vurderer at dette er et lempelig middel tatt i betraktning aggresjonen og voldsutøvelsen som fant sted, sier Fredriksen.

Politiet roser arrangørenes egne vakter som gjorde sitt ytterste for å unngå voldelige sammenstøt.