Like etter at demonstrasjonstoget nådde den israelske ambassaden ble det bråk. En person skal være skadet.

- Det er fyrverkeri som skytes inn i folkemengden, og som vi var inne på er det mange barn helt framme i toget, sier TV 2 reporter Jens Christian Nørve.

Han forteller og at gjenstander blir kastet inn mot politiet. Flere i demonstrasjonstoget piper på bråkmakerne. Politiet har nå tatt på seg hjelmer og forbereder seg på bråk.

Arrangørenes egne vakter jobber på spreng for å holde kontroll på demonstrantene, og har satt opp en menneskelig mur mellom demonstrantene og ambassaden.

Brannbomber

Det er også observert flere Molotov-cocktails, eller brannbomber, blant folkemengden. Det skal være utenlandske tilreisende som har tatt med seg brannbomber. Politiet har gitt beskjed til folkemengden om å trekke tilbake. De vil høyst sannsynlig ta i bruk tåregass om brannbomber blir kastet.

TV 2s krimekspert Johnny Brenna frykter at dette bare vil bli verre ut over dagen.

Mange av de fredelige demonstrantene har forlatt toget i protest. Nesten halvparten av toget er forsvunnet, men det er fremdeles rundt tusen mennesker igjen.

- Dette vil de ikke være med på, og de frykter sikkert også for sin egen sikkerhet, sier Nørve.

klatrer demo_680 (Foto: TV 2)

Pøblene ødelegger

- Dette tar fokuset vekk fra budskapet. Nå blir fokuset rettet mot pøblene som ødelegger, og det er dumt, sier Johnny Brenna.

Han er overrasket over at pøblene er så lite ansvarlig at de fyrer av fyrverkeri når det er mange barn i toget.

- Jeg trodde ikke at dette ville skje. At de ikke skulle få lov til å holde taler og demonstrere utenfor ambassaden, overrasker meg, sier Brenna.

Flere tusen demonstranter er til stede i ambassadeområdet, og politiet vil nok bruke lang tid på å tømme gatene for folk.

Flere av bråkmakerne har blitt tatt ut av folkemengden av arrangørenes egne vakter.

Organisasjonene trekker seg

Midt i folkemengden er det flere politispanere kledt i sivil som forsøker å ta ut de verste bråkmakerne.

Sosialistisk Ungdom(SU) som er medarrangør sender rundt kl. 16 ut en melding om at de trekker seg fra demonstrasjonen. De vil ikke bli forbundet med bråkmakerne som ødela den fredelige demonstrasjonen i Parkveien.

Også organisasjonen Muslim Unity(Muslimsk Samhold) melder om at de har trukket seg fra arrangementet.

Arrangørenes egne vakter har nå trukket seg ut og lar politiet overta arbeidet med å roe ned situasjonen. Det skytes mer og mer fyrverkeri inne i folkemengden, og det skal og ha blitt kastet flaske og andre gjenstander mot politiet.

bråk_680 (Foto: TV 2)

Berømmer vaktene

Innsatsleder Erling Olstad fra Oslo politidistrikt sier de avventer situasjonen. Samtidig berømmer han innsatsen til arrangørenes egne vakter.

- Situasjonen slik den er nå er at vaktene internt i toget jobber veldig bra. De skal berømmes for sin jobb. Vi har enkeltelementer i mengden som er mer utagerende enn de øvrige og bruker fyrverkeri, men vi avventer situasjonen fortløpende, sier Olstad til TV 2 Nyhetskanalen.

- Hva skal til for at dere stopper demonstrasjonen?

- Da må vi få en utvikling som ikke er i samsvar med det som markeringen i utgangspunktet ønsker, og at det eventuelt blir fare for en tredjepart, sier han.

Olstad synes fyrverkeribruken er synd med tanke på at det var barn i toget, samt at det ødelegger for dem som på en fredelig måte ville ta avstand fra det som skjer på Gazastripen.

100 pågrepet

Politiet har tatt i bruk tåregass for å få slutt på demonstrasjonen. Etter å ha forholdt seg rolig hele tiden, har politiet nå sett seg lei av bråkmakerne som skyter raketter.

Etter først å ha sperret den harde kjernen av demonstrantene inne ved hjelp av store biler med gitter festet i fronten, sendte politiet melding om at de skulle ta i bruk tåregass.

Området er røyklagt i en miks av tåregass og fyrverkeri.

- Politiet har omringet demonstrasjonen og brukt tåregass, sier TV 2 reporter Bjørn Carlsen som står midt inne i området.

Han forteller at folk har problemer med å puste og at situasjonen har roet seg ned betraktelig.

Carlsen sier det stort sett har vært unge gutter som har laget bråk. Samtidig sier han at det var mange voksne mennesker som var ansvarlige og forsøkte å roe gemyttene.

En stor gruppe demonstranter skal etter oppbruddet i Parkveien ha samlet seg ved Stortinget.