18 år gamle Veronica Westerås har ligget inne på et mørkt soverom siden hun var 16 år gammel. Hun lider av kronisk utmattelsessyndrom eller ME. Fortsatt vet fagfolk lite om årsaken til og behandlingen av sykdommen mange karakteriserer som mystisk.

Genetisk disposisjon

- Det virker som om det må være en viss genetisk disposisjon. Og så ser man i internasjonale studier at folk som får ME gjerne har hatt en veldig høy arbeidsbelastning. Noen rett og slett fordi de har vært nødt til å jobbe usedvanlig mye og andre fordi de har hatt mange jern i ilden og er veldig engasjert. I hvert fall har de vært utsatt for et langvarig stress på immunsystemet ved overbelastning og gjerne søvnmangel i tillegg.

I 70 prosent av tilfellene er den utløsende årsaken en infeksjon, som for eksempel kyssesyke.

Det sier Barbara Baumgarten som er prosjektleder ved det nyopprettede ME-senteret ved Ullevål universitetssykehus.

Antallet vil øke

Det anslås at 20.000 nordmenn kan ha ME. Men Baumgarten tror antallet vil øke.

- I en tid hvor alle skal yte 150 prosent på jobb og det er ikke er rom for å ta det med ro innimellom vil det muligens føre til en økning.

Og hun viser til Japan hvor de nå har økt fokus på ME.

- De har nok en høyere forekomst av ME enn i Norge, og Japan er et samfunn med en enormt høy arbeidsbelastning.

LES OGSÅ: Omstridt ME-behandling gir håp

Betaler fra egen lomme

Det finness i dag ingen dokumentert behandling for ME-syke. Derfor gjør flere hundre ME-pasienter som Veronica Westerås. De betaler fra egen lomme for en omstridt alternativ behandling kalt Lightening process. Ved Ullevål har de nå søkt om midler til å forske på metoden.

Etter tre dager på kurs er i alle fall Veronica Westerås overbevist om at det er håp for ME-pasienter:

- Jeg er frisk nå jeg. Og det er kjempegodt!