Flere politikere reagerer nå på at Øystein Djupedal fikk levere en søknad til stillingen nesten en måned etter fristen gikk ut.

Fredag klokka 12.30 utnevnes de nye fylkesmennene i Statsråd. Følg pressekonferansen direkte i videovinduet øverst.

- Her har man utvidet søkerfristen uten å offentliggjøre det. I en demokratisk stat må vi ha åpenhet rundt slike prosesser, og jeg mener dette er helt uakseptabelt, sier stortingspolitiker Freddy de Ruiter (Ap) til Fædrelandsvennen.

Han har i dag tatt kontakt med Statsministerens kontor for å forsøke å stoppe en utnevnelse av den tidligere SV-ministeren. Også fylkesordfører Laila Øygarden i Aust-Agder og ordfører Torill Rolstad Larsen i Arendal er svært kritiske til prosessen. Alle er Arbeiderparti-politikere.

- Lukter svidd

Øystein Djupedal søkte i utgangspunktet jobben som fylkesmann i Nord-Trøndelag. Da det ble klart at den jobben vil gå til hans partikollega Inge Ryan fikk Djupedal søke på jobben i sør, en måned etter at fristen var gått ut. Sogneprest Einar Gelius, som også har søkt jobben mener prosessen lukter svidd.

- Jeg trodde vi ikke lenger levde i Sovjetunionens dager, der man utvente partifolk, raser Gelius til TV 2.

Det er Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys som er ansvarlig for ansettelsen av ny fylkesmann i Aust-Agder.

Jens grep inn

Djupedal ble vraket som kunnskapsminister i Stoltenberg-regjeringen i fjor.

Nå får han et politisk plaster på såret av Jens Stoltenberg, som erstattet han med Bård Vegard Solhjell. Stoltenberg selv nekter at han skal ha snakket med Djupedal om fylkesmannsjobben, men forsvarer at den tidligere ministeren fikk søke jobben en måned etter at fristen gikk ut.

- Det er helt vanlig at det åpnes for at folk søker etter fristen. Det er ikke uvanlig, sier Stoltenberg.

Statsministeren sa tidligere fredag at han «naturlig nok har vært med i drøftelser av hvem som blir fylkesmann».