Øystein Djupedal søkte i utgangspunktet jobben som fylkesmann i Nord-Trøndelag. Da det ble klart at den jobben vil gå til hans partikollega Inge Ryan fikk Djupedal søke på jobben i sør, en måned etter at fristen var gått ut. Sogneprest Einar Gelius, som også har søkt jobben mener prosessen lukter svidd.

- Jeg trodde vi ikke lenger levde i Sovjetunionens dager, der man utvente partifolk, raser Gelius til TV 2.

Hør Gelius tordentale i videovinduet øverst i artikkelen

Maner til opprør

Det er Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys som er ansvarlig for ansettelsen av ny fylkesmann i Aust-Agder.

- Statsråden må tenke seg om en gang til. Jeg føler meg lurt. Folk i Aust-Agder må gjøre opprør. Dette kan vi ikke finne oss i, sier sogneprest Gelius.

- Som forventet

Tv2nyhetene.no snakket også med Gelius etter at utnevnelsen av Djupedal ble offentliggjort fredag.

- Dette var som forventet. Jeg har fått flere telefoner fra Sørlandet hvor folk er i opprør. Jeg både tror - og håper - at det vil komme sterke reaksjoner derfa, sier Gelius til tv2nyhetene.no.

- Er du skuffet?

- Jeg er mer opprørt enn skuffet, svarer sognepresten før han må legge på for å starte en ungdomsgudstjeneste.

- Politisk kameraderi

Tidligere stortingsrepresentant for Frp og nåværende partileder for Demokratene, Vidar Kleppe, søkte stillingen som fylkesmann i Aust-Agder på ordinær måte. Han reagerer kraftig på det han ser på som politisk kameraderi.

- Om Øystein Kåre Djupedal blir fylkesmann i Aust-Agder når han har innlevert en søknad langt etter søknadsfristen, da vitner dette om politisk kameraderi på høyeste nivå, sier han til TV 2 Nyhetene.

Jens grep inn

Djupedal ble vraket som kunnskapsminister i Stoltenberg-regjeringen i fjor. Nå får han et politisk plaster på såret av Jens Stoltenberg, som erstattet han med Bård Vegard Solhjell. Stoltenberg selv nekter overfor VG at han skal ha snakket med Djupedal om fylkesmannjobben, men forsvarer at den tidligere ministeren fikk søke jobben en måned etter at fristen gikk ut.

- Det er helt vanlig at det åpnes for at folk søker etter fristen. Det er ikke uvanlig, sier Stoltenberg.

Fredag utnevnes de nye fylkesmennene i Statsråd.