- Den er selvsagt viktig. Særlig når man lager en så bra film da. For det må jeg si alt jeg har sett er gjort skikkelig, sier Gunnar ”Kjakan” Sønsteby til TV 2.

- Hva kan vi lære av filmen?

- Du får heller si hva kan vi lære av historien? Det er en nødvendighet å sette seg inn i vår historie. Hvis du ikke gjør det så er du helt utenfor, sier Sønsteby.

Max Manus

Norges Hjemmefrontmuseum

TV 2 ble med Sønsteby og Aksel Hennie, som spiller Max Manus i den premiereklare storfilmen om motstandsmannen, på en omvisning på Norges Hjemmefrontmuseum. Hjemmefrontmuseet er nesten å regne som Sønstebys andre hjem, for selv om han tidligere i år fylte 90 år er han fortsatt på jobb hver dag på Akershus festning.

Museet er sterkt preget av den forestående filmpremieren. Og i foajeen er både sykkelen, uniformen og medaljene som tilhørte Max Manus utstilt.

- Det er krigskorset, og det er vel St. Olav tenker jeg, sier Sønsteby mens han studerer medaljesamlingen.

Uvurderlig hjelp

Aksel Hennie og Sønsteby har tydeligvis funnet tonen underveis i arbeidet med filmen. Sønsteby nemlig vært sterkt involvert og bidratt med uvurdelig hjelp og kunnskap.

- Den kunnskapen som Gunnar har vært helt unik, og det er jo stort sett den kunnskapen vi har kunnet bruke.

Man lærer mye ut av bøker og andre ting, men det å prata med folk som har vært der det er noe helt annet, forteller Hennie.

Historisk viktig

Han er også sikker på at filmen vil bety mye for spesielt for de unges forståelse av historien.

- Vi leter hele tiden etter måter å sette oss inn i historien på. Og det vi som har laget filmen har vært veldig opptatt av er å få menneskeliggjort det som veldig mange har distansert forhold til. Hva har denne krigen med meg å gjøre? Hvem var disse folka, var ikke dette voksne menn med hatt og frakk. Men det var det jo ikke. Men var i folk som meg og folk som var yngre enn meg som sprengte Donau for eksempel, sier Hennie.

- Først og fremst skal vi lage en film som fungerer – som folk får masse ut av. Men så skal man skape en interesse for historie som er enormt viktig. Jeg tror det er meget viktig, spesielt for unge, å få et menneskelig bilde av det som skjedde.

Norgeshistoriens dyreste

Max Manus er Norgeshistoriens dyreste film med et budsjett på 50 millioner kroner. Og det er et stjernelag av skuespillere som er med. I tillegg til Aksel Hennie er blant andre Nicolai Cleve Broch, Knut Joner, Viktoria Winge, Ken Duken, Christian Rubeck, Petter Næss, Kjersti Holmen, Agnes Kittilsen, Stig-Henrik Hoff og Pål Sverre Valheim Hagen på rollelisten.

Hennie forteller om at han flere ganger under innspillingen fikk et slags inntrykk av hva slags psykiske påkjenninger Max Manus og co utsatte seg for. Han husker spesielt den dagen de spilte inn scenen der de skulle sprenge det tyske skipet ”Donau”.

- Da var det jo 1000 statister på kaia der som spilte tyskere, og plutselig så var det liksom oss tre mot de 1000 statistene. Og da tenkte man litt på hvor syke disse folka var altså.

Se traileren fra filmen her: