Tidligere i dag kom dommen i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Etter å ha kjempet en lang kamp i norske rettsinstanser vant TV Vest fram med kravet om å vise politisk tv-reklame.

TV Vest er nå en del av Aftenbladet Multimedia.

I forbindelse med kommunevalget i 2003 viste TV Vest tre reklamesnutter for Rogaland Pensjonistparti. For dette mottok de en bot på 35.000 kroner, som de nektet å vedta. Etter å ha tapt i både lagmannsretten og høyesterett, klaget tidligere sjefredaktør Per Fjeld, den norske stat inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Dommen i Strasbourg var enstemmig.

Giske vurderer anke

Kulturminister Trond Giske møtte pressen klokka 15 i Stortingets vandrehall for å snakke om dommen.

- Vi vurderer seriøst om vi vil anke dommen og beholde et system der alle har en mulighet og der ikke de sterkeste kreftene vinner fram. Vi ønsker ikke et system der de som har hundrevis av millioner kroner vinner fram politisk, sier kulturministeren.

Han sa videre at den norske regjeringen nå har tre måneder på seg til å beslutte om de vil anke eller ikke.

- Innen den tid skal vi vurdere dette grundig, sa Giske.

Se Giskes uttalelser og reaksjoner fra vandrehallen i vårt videovindu øverst i artikkelen.

Overraskende

Kulturministeren innrømmer at dagens avgjørelse kom overraskende på regjeringen.

- Det var veldig usikkert, for menneskerettighetsdomstolen har vært veldig sprikende. Det er to dommer som er relevant for denne dommen, og de går i stikk motsatt retning fra hverandre. Nå har da domstolen nok en gang valgt å gå i den liberaliserende retningen, sa Giske.

Og dersom dommen blir stående, vil også Ap vurdere å kjøpe seg reklameplass på landets tv-kanaler.

- Hvis det blir åpnet for politisk tv-reklame for alle, så må jo Arbeiderpartiet helt sikkert gjøre de samme vurderingene som alle andre. Arbeiderpartiet er ikke noe dårlig stilt, vi bruker å ha de største valgkampbudsjettene blant alle partier. Det er ikke for Aps egeninteresse at vi ønsker dette forbudet, tvert imot ønsker vi det slik at alle skal ha en sjanse uavhengig av økonomisk slagkraft, fastslo kulturministeren.