Samferdselsministeren ble senere irettesatt for sin språkbruk av stortingspresident Thorbjørn Jagland.

Jernbanekrangel

Det var under spørretimen i Stortinget onsdag at det rant over for Navarsete. Venstres Borghild Tenden stilte et spørsmål om investeringene i jernbanesektoren.

- Kollektivreisende i Oslo-området opplever at forsinkelsene er verre enn noen gang. (...) I statsbudsjettet går det fram at statsråden utsatte det viktige dobbeltsporet Ski-Oslo på grunn av et stramt anleggsmarked. Hva er unnskyldningen nå for at statsråden ikke satser tungt på jernbane i det sentrale Østlandsområdet, spurte Tenden.

Hvis jeg har sagt «tåpelig», som jeg ikke kan huske jeg har sagt, så har jeg i så fall bedt om unnskyldning fra Stortingets talerstol

- Ikke løftet en finger

- Representanten Tenden har frekkhetens nådegave, svarte en provosert samferdeselsminister Liv Signe Navarsete (Sp).

- Hennes partikolleger satt i regjering i fire år og løftet ikke en finger i forhold til de store utfordingene som ligger i dette området, fortsatte Navarsete.

Se hele replikkvekslingen øverst i saken.

Jagland reagerte

Litt senere i spørretimen tok stortingspresident Thorbjørn Jagland ordet. Det hadde kommet ham for øre at Navarsete hadde brukt ordet «tåpelig» om en annen representants resonnement.

- Hvis uttrykket var «tåpelig», er det langt ut over parlamentarisk språkbruk, slo presidenten fast.- Tåpelig målestokk

Navarsete brukte faktisk ordet i sitt svar på et spørsmål fra Høyres Øyvind Halleraker. Halleraker slo fast at det asfalteres 400 kilometer mindre vei i år enn i fjor.

- Det er det dårligste år på lenge, til tross for at bransjen hevder at det er mulig med en økning i kapasiteten fra 1,8 til tre millioner tonn asfalt, sa Halleraker.

- Høyre holder fram en tåpelig målestokk for hvordan en skal måle aktiviteten. De veiene som jeg har vært med på å åpne, er et resultat av flere års arbeid og planlegging. Det er ikke noen målestokk for aktiviteten til denne regjeringen, svarte Navarsete.

Reagerte

Navarsetes språkbruk vakte reaksjoner i Stortinget.

- Jeg reagerte umiddelbart. Denne typen æreskjellelse av stortingsrepresentanter fra en statsråd har jeg aldri hørt tidligere, sier Frps Per Sandberg.

Les TV 2-reporter Kjetil Løsets blogg: Grønn dame, rød klut

La seg flat

Liv Signe Navarsete ba også om unnskyldning i vandrehallen etter onsdagens spørretime.

- Hvis jeg har sagt tåpelig, så har jeg bedt om unnskyldning fra talerstolen. Så den saken regner jeg som ute av verden, sier Navarsete til TV 2 Nyhetskanalen.

Se intervjuet her.