Godt på grillen til 17 mai

Litt mens vi venter:

- Surr bacon rundt svisker eller aprikoser, stikk på en liten grillpinne og legg på varm grill til baconet er sprøtt.

- Legg en liten teskje med rogn på et flak potetchips.

- Skjær melon i biter og surr spekeskinke rundt, stikk på en cocktailpinne.

Helgrillet entrecôte med hvitløkssmør og grillede grønnsaker:

Hele middagen på grillen!

Entrecote , mørnet , beregn 175 g kjøtt pr person.

Salt, grovmalt pepper.

Hvitløksmør:

Kjør 150-200 g mykt smør i en hurtigmikser sammen med 1-2 fedd renset hvitløk , en god ”neve” persille og saft og skal ( kun det gule) av ½ sitron sitronsaft.

Temperer kjøtt, dvs la det ligge fremme på kjøkkenbenken i et par timer før det legges på grillen.

Gni kjøttet inn med salt og pepper og legg det på rist over rødglødende kull.

Når du skal grille hele/store stykker kjøtt, bruk indirekte varme.
Det krever en grill med lokk, gass eller kull.

Kullgrill , ha kull på hver side av grillen, med et åpnet felt i midten.

Gassgrill, varm opp og bruk brennere på hver side.

Varm grillen.
Legg kjøttet på rist på varm grill ( rødglødende kull) , slik at varmekilden er på hver side av kjøttet.
Legg på lokk.

Snu kjøttet en gang i mellom, slik at det blir brunt rundt det hele.

Grilltiden er avhengig av tykkelsen på kjøttet
Det er alltid lurt å bruke et steketermometer, da får du det perfekt stekte kjøtt!

Grill til termometeret viser 55 oC.
Kjøttet er rødt – men hviletiden vil gjøre at det ettersteker og innen det serveres er kjøttet saftig rød/rosa!

Ta kjøttet av grillen og legg det i et dobbelt ark med tykk aluminiumsfolie og smør kjøttet inn med kryddersmør.
Pakk aluminiumsfolien godt sammen rundt kjøttet.
Gjem litt kryddersmør til serveringen.
Pakk hele aluminiumsfoliepakken inn i et tykt badehåndkle eller et pledd og la det ligge og hvile i minst 45-50 min, gjerne mer.

Se videre:

616448

Grillede grønnsaker og poteter:

Bruk ferske og faste grønnsaker, de tåler grillingen best.

- Paprika:
Del paprika i fire og rens.
Grill paprika over glødende kull til de blir grillet.
Legg de grillede paprikaene over i en bolle med olivenolje tilsett friske urter, et par fedd hvitløk, salt og pepper.

Grill andre grønnsaker som feks squash, løk i båter, aubergine på samme måte og legg i olje marinaden.

- Poteter:
Del i to , pensle med olje og dryss med salt, pepper og evt urtekrydder før de legges på grillen.
Grill ca 20 min. (Potetene kan halvkokes på forhånd , da går grillingen raskere.)

- Tomater:
Del i to, pensle med olje tilsatt salt og pepper.
Dryss over finrevet ost rett før servering.

- Hvitløk:
Skjær toppen av hel hvitløk.
Hell over litt olivenolje.
Legg på rist over rødglødende kull, snu ofte, grill 10-15 min.

Smakfulle enkle desserter:

- Grillet ananas:
Rens og skjær ananas i skiver, finhakk litt rød chili ( ½ ts pr pers), bittelitt ( 1/5 ts) finrevet ingefær og 1/5 av hel splittet vaniljestang, pakk i porsjonspakker.
(Dette kan gjøres dagen i forveien).
Grill over varm grill i 10-15 min.
Server med is.

Ost:
- Legg en hel ost eller et stort stykke ost , for eksempel brie eller camembert på et stykke dobbel al-folie.
Legg over skiver av melon eller tørkede aprikoser, dryss over ristede pinjekjerner eller valnøtter og lun på grillen.
Server med flytende honning.

Se mer:

616449