I Danmark har Forbrugerrådet tatt opp kampen mot undersøkelsesgebyret og fått fire butikkjeder til å slutte med det. En av dem er Elkjøps danske søster, Elgiganten.

Din historie skriver du til: lene.dreyer@mastifftv.no

Det danske Forbrugerrådet sier: ”Undersøkelsesgebyrene uthuler den trygghet som reklamasjonsretten bør gi forbrukerne. Det er i de fleste tilfeller umulig for forbrukeren å bevise hva feilen på varen skyldes. Og forbrukeren har ikke frihet til å velge hvor den defekte varen skal undersøkes”. Det norske Forbrukerrådet sitter foreløpig på gjerdet, men utelukker ikke at de tar tak i problemstillingen i løpet av 2009. Inntil det eventuelt skjer, sier også Elkjøp at de ikke vil følge sin nære slektning i Danmark.

Opp mot 1000 kr i gebyr
I Norge er det ikke mange forhandlere innen brune- og hvitevarer, samt kameraforhandlere, som lar deg slippe gratis unna hvis de mener at du har forårsaket skaden selv, eller at de ikke kan finne noen feil. Det du trodde var en reklamasjonssak innenfor garantitiden eller Forbrukerkjøpslovens reklamasjonsfrist på fem år, kan altså ende med at du får en regning på over 1.000 kr og et ureparert produkt i retur.

Mørketall
«TV 2 hjelper deg» har spurt over 30 butikker og kjeder om hvor mange reklamasjoner de mottar pr år, og hvor mange av disse som ender med at kunden må betale et undersøkelsesgebyr (også kalt reklamasjonsgebyr eller testgebyr). Mange har dessverre ikke en god nok oversikt, men av tallene vi har innhentet ender 5-10 prosent av reklamasjonssakene med at kundene må betale et undersøkelsesgebyr som er på 110-1100 kr avhengig av butikk og produkt. I løpet av oktober vil «TV 2 hjelper deg» offentliggjøre en liste på våre nettsider over hvem som tar gebyr, hvem som ikke gjør det, og hvor høye disse gebyrene er. Der ønsker vi også kommentarer fra våre seere og lesere.

Danmark sier nei!
Det danske Forbrugerrådet startet i høst en kampanje mot undersøkelsesgebyrene.

Mer om den danske kampanjen kan du lese her.

Siden det norske Forbrukerrådet ikke tar tak, tar «TV 2 hjelper deg» saken i egne hender. Følg med!