Middels Tidsbruk: min

Porsjoner

Ingredienser

Deig:

  • 150 GRAM Smør
  • 150 GRAM Sukker
  • 5   Eggeplommer
  • 5 SPISESKJE Melk
  • 150 GRAM Hvetemel
  • 1,5 TESKJE Bakepulver
  • 1,5 TESKJE Vaniljesukker

Marengs:

  • 5   Eggehviter
  • 180 GRAM Sukker
  • 100 GRAM Hakkede mandler/ mandelflak

Fyll: stivpisket krem av 2 dl fløte + vaniljekrem , se egen oppskrift

Vaniljekrem:

  •   DESILITER Helmelk
  • 0,75 DESILITER Fløte
  • 1   Vaniljestang
  • 50 GRAM Sukker
  • 2   Eggeplommer
  • 2,5 SPISESKJE ( 20 g ) maisenna

Kvæfjordkake, verdens beste, nasjonalkake og kongekake. ”Kjær” kake har mange navn.

Deig:

Rør smør og sukker hvitt og luftig.
Tilsett en og en eggeplomme og rør godt mellom hver gang.
Tilsett melk og mel + bakepulver vekselvis.

Se mer:

Marengs:

Stivpisk eggehvitene.
Tilsett sukker og pisk til alt sukker har løste seg opp til en stiv marengs.

Kle en langpanne med bakepapir.
Ha deigen i langpannen, bre den ut med en slikkepott.
Legg marengsen over og bre den ut med en slikkepott.
Dryss over hakkede/ flakede mandler eller hakkede valnøtter.

Stek kaken på nederste rille i varm ovn, 170 oC i 20 -25 min, til marengsen har fått en lett gyllen farge.

Avkjøl kaken på rist.

Del kaken i to like store deler og legg den ene delen med marengssiden ned.
Bland sammen vaniljekrem og stivpisket krem og legg på den ene halvdelen.
Legg den andre halvdelen over med marengssiden opp.

Pynt med friske bær eller revet sjokolade.

Vaniljekrem:

Hell 2 dl melk i en tykkbunnet kasserolle.
Split vaniljestangen på langs, skrap ut frøene og ha i melken sammen med vaniljestangen, fløte og sukker.
Rør sammen og varm til kokepunktet.
Visp sammen ½ dl melk og maisenna og visp inn eggeplommer.

Hell 2/3 av den varme melkeblandingen over eggeblandingen mens du rører med en visp.

Hell blandingen tilbake i kasserollen med resten av den varme melken, varm opp til den begynner koke ”små boble”,
Rør godt mot bunnen slik at den ikke brenner seg.
Ta ut vaniljestangen.
Avkjøl raskt .

Se mer: