Middels Tidsbruk: min

Porsjoner

Ingredienser

Tomatsuppe:

  • 1 KILO Flådde, hakkede solmodne tomater uten kjerner
  •     Eller : 2 bokser hakkede tomater
  • 1   Løk
  • 2 - 3   Fedd hvitløk
  • 0.5 - 1   Rød chili
  • 1 DESILITER God olivenolje
  • 1 DESILITER Tørr hvitvin ( kan erstattes av kraft)
  • 1 LITER Kraft kjøtt eller grønnsakskraft
  • 1 - 2 TESKJE Balsamico eddik
  • 2 SPISESKJE Hakket frisk basilikum
  •     Salt, pepper
  •     Til servering: god olivenolje eller pesto

Focaccia:

  •     ( til langpanne: doble oppskriften)
  • 3,5 DESILITER Vann
  • 25 GRAM Gjær
  •   SPISESKJE Olivenolje
  • 0,5 TESKJE Salt
  • 1 SPISESKJE Flaksalt
  • 1 SPISESKJE Honning
  • 8 DESILITER Hvetemel

Pesto:

  • 1   Potte basilikum
  • 1 - 2   Fedd hvitløk
  • 1 SPISESKJE Ristede pinjekerner
  • 3 - 4 SPISESKJE Parmesan ( nyrevet)
  • 1,5 DESILITER Olivenolje
  •     Salt, pepper

Forrett:

Legg tynne skiver av spekeskinke på en tallerken, dryss over grovrevet mild lagret ost , type parmesan.

Ev noen dråper god olivenolje.

Tilbehør: focaccia og ev litt pesto.

Tomatsuppe servert med focaccia og chorizo:

Hele tomater (lag et lite snitt i skinnet) legges i kokende vann i 15-20 sek.
Ta dem opp og avkjøl og trekk av skinnet.
Del tomatene i to, fjern frøene og grovhakk tomatkjøttet.

Varm olje i en kasserolle, tilsett finhakket løk og la løken bli blank uten å ta farge.
Tilsett finhakket hvitløk og chili, tomater og hvitvin.
Kok opp og la koke uten lokk i 3-4 min.
Tilsett kraft og kok opp.
Senk temperaturen og la suppen trekke i 40 –50 min.

Smak til med balsamicoeddik, salt og pepper.
Ved servering, rør litt god olivenolje eller pesto lett inn i suppen.
Server med nystekt focaccia.

Focaccia:

Ferskgjær løses opp i litt vann, tørrgjær tilsettes sammen med hvetemelet.
Tilsett 1 ss olje i det lunkne vannet , ¼ ts salt og sukker.
Elt inn hvetemel.
Deigen skal ha en ”tykk grøtaktig” konsistens.
Tilsett den siste ss med olje helt mot slutten slik at den smører seg rundt deigen.
Dekk bollen med plastfilm og sett til heving ca 30 min.
Hell deigen over i en smurt eller bakepapirkledt liten langpanne eller rund form 22 cm i diameter.
Klapp deigen til den dekker formen.
La deigen etterheve under plast ca 20 min.

Hell litt olivenolje over det ferdighevede brødet.
Stikk hull i brødet med fingertuppen og dryss over flaksalt og rosmarin.
Stek på nederste rille i varm stekeovn 200 oC i 20- 30min.

Avkjøl på rist.

Pesto:

Plukk bladene fra en potte basilikum.
Ha over i en foodprocessor sammen med hvitløk, ristede (lett stekte uten smør) pinjekerner og parmesan.
Kjør sammen og spe med olje.
Smak til med salt og pepper.