Jens Stoltenberg presenterte fredag ettermiddag en ny minister og flere rokeringer i regjeringen.

Lars Peder Brekk blir ny landbruks- og matminister og Terje Riis-Johansen blir olje- og energiminister (nåværende landbruksminister). Brekk er fungerende leder for Senterpartiet og leder av partiets stortingsgruppe.

Overtar Hagas stol
Etter at Åslaug Haga trakk seg både som leder av Senterpartiet og som olje- og energiminister meldte det seg raskt spørsmål om hvem som skulle bli hennes arvtaker i den rødgrønne regjeringen. Brekk var sammen med samferdselsminister og Sps nestleder, Liv Signe Navarsete, den heteste kandidaten til å ta over statsrådsposten.

Nå er det klart at det er Terje Riis-Johansen som overtar Hagas sjefsstol i Olje og Energidepartementet. Når Åslaug Haga leverer nøkkelen til Riis-Johansen blir det den sjuende nøkkeloverrekkelsen siden regjeringen Stoltenberg 2 tiltrådte høsten 2005.

- Navarsete vant maktkampen
Senterpartiet har sittet i intense møter hele fredagen for å finne ut av sin nye kabal.

- Det er ikke noe tvil rundt statsråd i Senterpartiet. Hvis Navarsete sier seg villig til å lede Senterpartiet, støtter jeg det, sier påtroppende statsråd Lars Peder Brekk til Aftenposten.no.

Dermed legger Brekk den potensielle lederstriden død.

- Liv Signe Navarsete har vunnet maktkampen, sier Stein Kåre Kristiansen, politisk redaktør i TV 2. - Brekk tapte kampen om partiet, men vant plass i regjeringen, forsetter Kristiansen. Navarsete blir etter alt å dømme ny Sp-leder.

Bytter plass
Flere rokeringer i regjeringen er ventet å bli kunngjort ved 18-tiden fredag. Det er ventet at Bjarne Håkon Hanssen tar over for helseminister Sylvia Brustad, mens Brustad blir ny næringsminister. Næringsminister Dag Terje Andersen blir arbeids- og inkluderingsminister.

Les også: Ministre bytter plass