I dette programmet skal vi til familien som bygget uteplass med svømmebasseng før de gjorde ferdig huset!

Og uteplassen med svømmebasseng har vært i bruk den, i flere år, men den ble visst aldri helt ferdig¿Det var ikke så enkelt å gjøre den store plassen til det de drømte om: Avslappingsområde, badeområde, spiseplass og utekjøkken! Kan Tid for Hjem gjøre dette området til det det var ment å være?

Designers plan

Darren Saines er ikke den som står tilbake for den store utfordringen dette faktisk er. Han ser raskt for seg hvordan man kan møblere plassen, både med møbler, plantekasser og ulike vekster, for å skape litt mer intime rom der alle kan drive med sine aktiviteter.

Utekjøkkenet vil han plassere i bakkant av bassenget slik at det ikke tar utsikt fra resten av plassen, og han er meget bestemt på at det må være tak over.

Fargemessig vil han holde seg til litt mørke trematerialer samt skifer og svarte fliser. Taket over kjøkkenet vil han ha i transparent materiale for at lys skal slippe gjennom. Svømmebassenget vil han male lilla (!!), og beplantingen skal være eksotisk og middelhavsinspirert. Så da er det bare å sette i gang¿.

Arbeidet:

Denne uteplassen befinner seg foran huset og delvis oppå en underliggende etasje slik at den får litt preg av "takerrasse". Beboerne har på forhånd gjort det meste av støpearbeidet samt satt opp gjerde rundt området (krav for områder der det finnes dam eller svømmebasseng). Vi trenger derfor ikke tenke på drenering og frostproblematikk.

Gulvet: På det meste av området legger vi tregulv. Darren har valgt et nytt materiale som er miljøvennlig impregnert og av en slik karakter at vedlikeholdet blir minimalt. Terrassebordene har riller på langs slik at de ikke skal bli glatte. Materialet heter Kebony. Ved bassengets langside bruker vi Beachplank som er terassebord laget av plast. Disse er totalt vedlikeholdsfrie og også miljøvennlige (laget av resirkulert plast og flis fra paller). For å bryte opp de store flatene vil Darren ha en nivåforskjell mellom fremsiden av plassen og basseng/ kjøkkenområdet. Her lager vi forskaling, legger isolasjon og jern, støper en såle og legger deretter betongheller. Betonghellene er også laget etter ny metode og har et utseende som granitt.

Kjøkkenet: Hele konstruksjonen til taket (søyler og dragere), samt kjøkkenstamme og benkeplate er også laget i Kebony. På den måten er det samme tremateriale som går igjen i hele området.

Stolper er spesiallaget som limtre, det samme er de buede dragerne. Stein stemmer ut spor slik at det hele passer i hverandre før alt festes på plass med spiker, skruer og bolter. Over dragerne skrur vi fast klare takplater i plast. Disse er formet som god gammeldags bølgeblikk og tar seg glimrende ut sammen med den tøffe trekonstruksjonen.

Kjøkkeninnredningen blir bygget på stedet, og vask/gasstopp felt ned i benkeplaten.

Dørene til kjøkkeninnredningen er i 5 millimeter sort skifer. For å få festet hengsler blir skiferen pålimt en treplanke på hengselsiden. Stein freser ut for hengsler i treplanken og det brukes vanlige Ikea kjøkkeninnredningshengsler.

Benk og bord i kjøkkenet: Det blir snekret sittebenker og bordunderstell i samme tremateriale. Bordplaten lager vi i armert betong, med hull i midten for gassbluss. På bordplaten legger vi sorte fliser. Langs bordkanten lager vi en avslutning ved hjelp av aluminiumslist.

I midten av bordet monterer autorisert gassmontør en "nedsenkbar flammedekorasjon". Dette er en "ferdigpakke" med bluss, rist og lavastein, og som når den er koblet til gassbeholder gir både lys, varme og stemning. Dette er et system som kan brukes både inne og ute. Ute må man ha et lokk over når den ikke er i bruk for at ikke vann skal komme ned i apparaturen.

Svømmebassenget: Svømmebassenget er der fra før. Dette blir tømt for vann, rengjort og tørket, og deretter malt lilla med spesialmaling som tåler å være under vann. 2 strøk. På kanten av bassenget legger vi sorte fliser. Også her bruker vi en aluminiumslist som avslutning.

Blomsterkasser: Noen av kassene blir snekret i tre (Kebony) andre blir murt med porebetong-blokker (H H Celcon) og deretter fliset med sorte fliser. Alle fliser vi bruker er frost- og varmesikre. På toppen av de støpte kassene legges treplanker i Kebony. Alle kasser blir kledd på innsiden med grunnmursplast (knotteplast) for å hindre at fuktig jord skal trenge inn og lage frostskader og for at de ikke skal bli misfarget. Deretter legger vi fiberduk (fleece) i bunnen for at jorden skal holde seg på plass.

Beplanting: I bunnen av alle kasser legger vi først et godt lag med lecakuler for god drenering. Deretter fylles på med jord. Her må man anvende jord som passer til de plantene man vil ha i kassene. Våre planter er middelhavsinspirerte og kan godt ha litt sandholdig jord uten for mye næring.

Darren har valgt ulike typer gress, bambus og en god del "palmer". Det finnes mange palmeaktige planter som godt kan klare seg på beskyttede steder i Norge, i hvert fall i kystnære strøk på Vestlandet der vintrene ikke er så kalde. Viktig er det dog på slike steder å tenke på drenering, det er ofte vann mer enn kulde som tar knekken på planter. En del av de store plantene Darren har valgt er ikke vinterherdige. De står i store potter og må tas inn om vinteren. Dette er planter som også kan brukes som stueplanter, grønne og frodige året rundt. Darren har ikke valgt noe som har karakteristiske blomster da han har lagt vekt på grønt og frodig samt ulike former og strukturer på bladene. Diverse krydderplanter hører også naturlig hjemme i området rundt kjøkkenet. Se planteliste.

Møblering: Til plassen i front skal vi ha både sofagruppe og spisebord med egnede stoler. Darren velger igjen vedlikeholdsfrie materialer: begge gruppene er i kurvflettet plast, og bordene har plate i herdet glass.

Belysning: Ordentlig utebelysning er et must, så til blomsterkasser og andre strategiske punkter legger elektriker Stig fram punkter for lys. Dette er viktig å tenke på før man går i gang med store tunge utendørskonstruksjoner og terassegulv!

Diverse lamper og spotter blir montert slik at noen lyser oppover i beplantingen og andre lager et mer intimt nedoverlys. I kjøkkenet monterer vi spotter som er festet på wiere og som kan stilles i ulike retninger.

Materialer og produkter

Terrassebord i tre: Kebony ASA - www.kebonyproducts.com - Tlf. 35922545

Limtre stolper og dragere: Kebony ASA

Terrassebord i plast: BeachPlank brun fra Bergene Holm as - www.bergeneholm.no - føres av byggevareforretninger

Fliser: Refin Chalon 30 x 30 cm fra Flisekompaniet as, avd. Fabrikkgaten 10 Bergen, 55 20 57 00 - www.flisekompaniet.no

Primer, lim og fuge: www.flisekompaniet.no

Hjørnelister: Pro Aluminium, krom, 10 mm - www.flisekompaniet.no

Skifer til kjøkken: Minera Norge AS

Store betongheller: www.steriks.no

Betong og levering: Helleland Transport AS, tlf 93 23 27 09

Porebetong blokker: Celcon - www.hplush.no

Lecakuler: Fantoft hagesenter

Fleece: www.aaltvedt.no

Gasstopp til bord: Nedsenket flammedekorasjon, Romerike peis & varme - www.rpv.no - tlf. 23 17 82 00

Montering: Erik Olsen Romerike peis & varme - tlf. 97 14 21 20

Gasstopp til kjøkken: Rikall Norge AS - www.rikall.no - Gasstopp og lokk Bellini, grillplate støpejern BB3679

Gass: Gasservice as

Tak til overbygg: Jumbolite lysplater

Belysning: IFØ Electric AS - www.ifoelectric.no - tlf. 23 37 81 10

Maling basseng: Her brukte vi Gjøco sin POXYDEKK, en tokomponent maling som er spesielt beregnet til å tåle vann, vær og vind. Og lillafargen vi valgte er NCS S3055¬-R40B - www.gjoco.no

Behandling av mur: På store deler av mure brukte vi hurtigtørrende fliselim; både for å jevne ut dette "forskalingspreget" og for å lage en fin slemmet overflate. Deretter malte vi med hvit vannbasert murmaling fra Gjøco.

Terrassemøbler: www.mobelringen.no

Puter, pledd og tallerkener: Interiørriket

Vaser og telyskuler: Fossheim glass

Telysholdere, henglser og dørknotter: Ikea

Elektriker: Stig Dahle, Folgefonn Elektro Bergen AS - tlf. 55 34 10 88

Rørlegger: Remy Johansen VVS AS

Diverse planter: Fantoft Hagesenter - www.bogront.no/fantoft - Eides Stauder 56 14 18 50, Kyrkjelemyra 20 5300 Kleppestø

Krydderplanter: Maakestad engros as

Planteliste:

Buddeleia davidii ´Nano Blue´

Athyrium niponicum `Pictum´

Chamaerops humilis palmer

Phormium `Yellow Wave´, gult gress

Phoenix canariensis

Carex morrowii `Variegata`

Festuca glauca `Intense Blue` blått gress

Bambus pseudosa Japonica

Miscanthus sinensis "ferner O "

Hosta

Ophiopogon tlam Niger