Madeleine Albright er død

USAs første kvinnelige utenriksminister, Madeleine Albright, er død. Jens Stoltenberg er en av mange som sender sine kondolanser.

DØD: Madeleine Albright, USAs første kvinnelige utenriksminister, ble 84 år gammel. Foto: AP Photo/ Susan Walsh
DØD: Madeleine Albright, USAs første kvinnelige utenriksminister, ble 84 år gammel. Foto: AP Photo/ Susan Walsh

Hun ble 84 år gammel.

I en uttalelse på Twitter skriver familien at hun døde onsdag som følge av kreft.

Albright ble født i Praha i det daværende Tsjekkoslovakia i 1937 og kom til USA som flyktning i 1948.

Kjempet for Nato

Hun markerte seg som en sterk utenriksminister og var med på å utforme USAs utenrikspolitikk etter den kalde krigen.

Hun kjempet også for Natos utvidelse østover i Europa og presset på for at forsvarsalliansen skulle gripe inn under krigene på Balkan for å stanse folkemord og etnisk rensing. Hun var også forkjemper for utbredelse av demokrati og menneskerettigheter verden over.

Nato-sjef Jens Stoltenberg er i sorg over å ha mistet en kollega og venn.

– Det er trist å høre om Madeleine Albrights død . Hun kjempet for frihet og var en frittalende forkjemper for Nato, en inspirerende kollega og venn, skriver Stoltenberg på Twitter.

– Jeg ba henne om råd

Statsminister Jonas Gahr Støre forteller til TV 2 at Albright hadde en sterk personlig historie.

–Hun hadde en sterk personlighet og en sterk personlig historie. Hun kom som flyktning fra Tsjekkoslovakia. Og hadde med seg den europeiske fortellingen inn i jobben som utenriksminister, sier Støre.

Støre forteller at han ikke var minister samtidig som henne, men at han møtte henne ofte.

– Jeg hadde ofte samtaler med henne, og spurte henne om råd, sier Støre.

– Sjokk og sorg

Etter sin tid som utenriksminister fortsatte hun å ha et sterkt politisk engasjement. Før hun ble utenriksminister var hun USAs FN-ambassadør.

– Det var både med sjokk og stor sorg jeg mottok budskapet om hennes død. Hun har vært syk en stund, men hennes nærmeste trodde at hun var på bedringens vei. Vi hadde faktisk planlagt et møte med tidligere utenriksministre i neste uke, sier Norges utenriksminister fra 1997 til 2000 Knut Vollebæk til TV 2.

Vollebæk beskriver henne som en veldig nær kollega.

– Vi hadde et utrolig godt samarbeid. Hun var et veldig levende og engasjert menneske. Vi var ikke alltid enige, men det gikk også an å være uenig med henne, og det forteller litt om hennes storhet og generøsitet, sier den tidligere statsråden.

– Må jobbe hardt

I 2020 ble Albright intervjuet av Fredrik Skavlan på TV 2. Der fortalte hun blant annet om at hun var opptatt av at særlig kvinner må ha spisse albuer.

– Hvis du venter på å bli kalt på, så sier noen andre det. Og hvis du skal avbryte, så må du vite hva du snakker om og ha en sterk stemme. Jeg tror særlig kvinner må jobbe hardt, for det er ikke rom for en middelmådig kvinne. Du må jobbe hardt!, sa Albright.